ZENICA

Kasumović predlaže Amru Mehmedić za premijerku ZDK

SBiH se i zvanično priključila skupštinskoj većini <195> Sedam stranaka sad ima 21 mandat

Mehmedić: Šef gradskog odjela za ekonomski razvoj Zenice

D. Pa.

14.11.2018

U Zenici je jučer održan novi sastanak šest stranaka – SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a, A-SDA i Nezavisnog bloka - koje su prošle sedmice dogovorile koaliciju i zajednički nastup u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Sastanku je prisustvovala i Stranka za BiH, koja se i zvanično priključila ovom bloku, nakon čega ova većina ima 21 mandat u Skupštini ZDK.

Prema riječima Sanje Renić (Naša stranka), tema sastanka bile su pripreme za konstituirajuću sjednicu Skupštine ZDK, koju bi već naredne sedmice trebao sazvati Jasmin Duvnjak, aktuelni predsjedavajući Skupštine.

Iako nije bilo govora o raspodjeli pozicija, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, izjavio je za “Avaz” da je stav NB-a da premijerka ZDK bude Amra Mehmedić.

- Budući da će u Tuzlanskom kantonu premijer biti iz SDP-a, a da bi federalni, također, mogao biti iz te stranke, dok će u USK premijer biti iz A-SDA, mislim da bi u ZDK mjesto premijera trebalo pripasti NB-u, koji ima pet zastupnika. Nezavisni blok neće insistirati ni na čemu previše, a ako nam pripadne to mjesto, predlažemo Mehmedić – kaže on.

Mehmedić je nekadašnja reprezentativka BiH u košarci i trenerica s američkom diplomom. Zaposlenik je Gradske uprave Zenica u kabinetu gradonačelnika i šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj.

Zeničko-dobojski kantona je, nakon Tuzlanskog, drugi koji će formirati vlast bez SDA, a sve je izvjesnije da će SDA doživjeti opoziciju i u Kantonu Sarajevo.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.