MOSTAR Nije riješena nabavka električne energije

Pandža: "Aluminij" od petka više neće moći gomilati dugove prema svojim partnerima

Morat će plaćati sve sirovine što je, u kombinaciji sa sadašnjim cijenama struje, za ovu firmu apsolutno nemoguće

Fena
19.11.2018 17:15

Pandža: U ovakvom načinu i režimu rada "Aluminij" vrlo teško može raditi dugoročno

Foto: Arhiv

V. d. direktora "Aluminija'' d.d. Mostar Dražen Pandža izjavio je u ponedjeljak kako "Aluminij" od petka, 23. novembra, više neće moći gomilati dugove prema svojim glavnim parterima i da će morati plaćati sve sirovine, što je, u kombinaciji sa sadašnjim cijenama struje, za ovu firmu apsolutno nemoguće.

Pandža je pojasnio kako su proteklih desetak dana od svojih dobavljača dobivali sve sirovine neophodne za proizvodnju, s tim da ih nisu mogli plaćati u potpunosti i da je jedan dio tih sirovina ostao nepokriven.

 - Mi smo redovno dobivali sirovine, a jedina njihova želja bila je da se, osim njih kao poslovnih partnera, pojavi i Vlada FBiH i da se konačno riješi nešto po pitanju struje - kazao je Pandža.

Govoreći o zaključcima Vlade FBiH u vezi s "Aluminijem", Pandža je ocijenio kako je bilo govora da će "Aluminij" dobiti riješenu električnu energiju do kraja godine.

- Mi u ovom momentu nismo riješili nabavku električne energije i ono što trenutno nabavljamo to je avansno dan za dan i posljednjih petnaestak dana nalazimo se u režimu dan za dan. U ovakvim uvjetima i u ovakvom načinu i režimu rada vrlo teško da možemo raditi dugoročno i ovo što ćemo nakon 23. novembra morati nabavljati sirovine samo onoliko koliko možemo platiti, dovodi nas u neku nemoguću situaciju za daljnji rad i za bilo kakvo ozbiljno planiranje i funkcioniranje firme kao što je "Aluminij" - ocijenio je Pandža.

Potcrtao je kako je Vlada do sada imala dobru namjeru i dobru volju, što je i pokazala u svemu što je uradila.

Nadalje, naglasio je kako su predstavnici "Aluminija" imali razgovore s članovima Vlade, kao i zajedničke razgovore s direktorima elektroprivreda, gdje su pokušavali iznaći rješenje za probleme "Aluminija".

No, problem je uvijek isti, ističe Pandža, i uvijek se tiče cijene električne energije, posebno načina njenog plaćanja.

- Po tom pitanju, odnosno cijeni električne energije nismo napravili niti milimetar pomaka – kazao je v. d. direktora "Aluminija".

Što se tiče Vlade Republike Hrvatske, istaknuo je kako su i njoj uputili neke dopise, s obzirom na njeno učešće u vlasničkoj strukturi, no da do danas od Vlade RH nisu dobili nikakav odgovor.

- U situaciji u kojoj se nalazimo i kako radimo ovo je posljednjih petnaestak dana nemoguća misija... Sve je ovo velika improvizacija, a ovakva firma se ne može voditi na tolikoj improvizaciji - zaključio je Pandža.

NA VRH