SARAJEVO

Forto: Ovako izgleda kada je SDA u opoziciji

Konaković je kazao kako je sada Univerzitet najveći problem

Marić, Konaković i Forto: Nesagledive posljedice. Arhiv

A. TABAK

20.11.2018

Sve ovo što se desilo je jeftina kupovina vremena od SDA i mislim da se ovdje pokušava skrenuti pažnja s rasprave o Nacrtu budžeta. Ovaj slučaj nije jedinstven, ovo se već desilo kada SBB nije bio dio vlasti pa je u sličnoj situaciji prošao Nacrt budžeta i niko nije raspravljao o tome, a ni o problemima pravne prirode, kazao je Zvonko Marić, zastupnik Saveza za bolju budućnost, nakon što je današnja hitna sjednica prekinuta.

Kako je kazao, ovakvim potezima se opstruira suština nove vlasti, a to je da rješava suštinske probleme građana.

Bojim se da ćemo ovakvim početkom i pokušajem da se opstruira rad sjednice neće dati šanse da rješavamo probleme građana. Ja ću biti direktan, Nacrt budžeta nije nacrt, mislim da je to političko interesni jelovnik i pokušavaju se sakrivati iza nekih stavki - zaključio je Marić. 

Edin Forto, zastupnik Naše stranke, kazao je da je ovo čemu smo danas svjedočili pokazatelj kako izgleda kada je SDA u opoziciji.

- Naša stranka je osam godina dio opozicije i poznati smo kao konstruktivna opozicija. Danas smo vidjeli kako će biti kada druge stranke budu u opoziciji, tu se radi o blokadama, pozivanjem na vitalni nacionalni interes, na budžet KS. Svi koji su čitali budžet znaju da je njega pisala Vlada koja odlazi i ostavili su nam nešto što znaju da nećemo moći provesti - kazao je Forto.

Elmedin Konaković, koji je danas i predsjedavao hitnom sjednicom Skupštine, kazao je da je ovo najčudnija stvar kojoj je pristustvovao u svojoj karijeri te da će posljedice današnjeg neusvajanja biti velike.

- U mojoj cijeloj karijeri, ovo je jedna najčudnija stvar kojoj sam prisustvovao. Zakon o budžetu jasno kaže da se nacrt mora donijeti do 1. novembra, ali zbog komplicirane političke situacije i formiranja nove vlade, opozicija je ipak udovoljila Vladi i donijela na dnevni red Nacrt budžeta. Posljedice neusvajanja budžeta su nesagledive, od danas nam je Univerzitet u Sarajevu veliki problem i zbog njih smo i žurili. Ovaj budžet je katastrofalan, oni su ga nahvalili, ali njegova suština je katastrofalna - kazao je na kraju Konaković.

Dodao je da je SDA glasala da se ova sjednica održi.

- Posrijedi je dvolična politika od SDA jer su znali da, kada bi ovaj budžet prošao na javnu raspravu, došlo bi do velikih kritika javnosti zato što ovaj budžet služi samo njima i njihovoj grupaciji. Budžet koji ćemo mi predložiti bit će u službi građana, a ne u službi političke stranke - zaključio je Konaković.

Igor Stojanović je kazao da je za njega najveće iznenađenje to što je SDA glasala da se ova sjednica održi, ali su na kraju ipak odustali od nje.

- Ono što je za mene najveće iznenađenje jeste da SDA, koja je glasala da se ova sjednica održi, na kraju odustane od nje. Budžet ne želim komentirati jer se ipak radi o nacrtu - kazao je Stojanović.

Premijer KS Adem Zolj je kazao kako je Skupština sazvana nelegalno te je objasnio naredne poteze u vezi s budžetom.

- Ovo sazivanje Skupštine je nelegalno i zastupnici SDA su na to pokušali reagirati, ali vidjeli ste kako je to završilo. Nacrt će se sada vratiti na Vladu, budžet je budžet svih, a ne pojedinaca, kako se to kaže. Mi samo želimo da se ispoštuju sve procedure, ali to trenutno nije moguće. Ovo je jedan proces koji je trenutno bespotreban, jer se želi kroz žurbu donijeti budžet - kazao je Zolj.

Dodao je i da je Elmedin Konaković bio ovlašten da sazove Skupštinu, ali se sada postavlja pitanje ko će predvoditi sljedeću sjednicu.

Mahir Dević iz SDA je kazao kako je njegova stranka opstruirala ovu sjednicu jer smatraju da nisu ispunjene sve norme koje su potrebne prije usvajanja budžeta.

- Mi želimo da se prvo izabere vodstvo Skupštine, da Nacrt prođe redovnu proceduru od 12 dana pa tek onda da ide na usvajanje. Mi iz SDA pristajemo da se procedura oko usvajanja skrati kako bi što prije imali budžet - rekao je Dević.

Aljoša Čampara, kojem je Konaković oduzeo riječ tokom današnjeg zasjedanja, kazao je kako se prvo trebaju formirati svi klubovi, pa tek onda pristupiti usvajanju Nacrta budžeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.