NEISTINA

"Istinomjer.ba" o navodnih 300.000 glasova za SDA: Izetbegović laže

SDA je na općim izborima 2018. godine, kada je upitanju Federacija BiH, dobila 252.058 glasova, podsjećaju sa ovog portala

Izetbegović: Izgovorene neistine. ARHIV

Istinomjer.ba

20.11.2018

S obzirom na to da je još u toku formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini i dogovaranje koalicija na svim nivoima, i dalje svjedočimo raznim izjavama na ovu temu, u prvom redu funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA), koji tvrde da je nastojanje da se vlast formira bez te stranke “ignorisanje volje građana”, “izrugivanje demokratiji” i sl. Formiranje vlasti komentirao je i još aktuelni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je pritom i preuveličao broj glasova koje je SDA dobila na nedavno održanim izborima. 

U Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo pregovara se o formiranju vlasti bez učešća stranke SDA, a isto je najavljeno i kada je u pitanju Tuzlanski i Unsko-sanski kanton. Komentirajuću ovu temu i izjave Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a BiH o istoj, Bakir Izetbegović rekao je sljedeće: 

Gospodin Nikšić treba paziti kako se odnosi prema 300.000 naših glasača – patriota, boraca, "Zlatnih ljiljana" (…), ne smije se poigravati s onim što narod misli.  (Bakir Izetbegović, 16. 11. 2018.) 

Izetbegović je naknadno ovu konstataciju objasnio kao “poziv na razumno djelovanje”, a ne kao “prijetnju”. 

SDA je na općim izborima 2018. godine, kada je u pitanju Federacija BiH, dobila 252.058 glasova. Kada bismo dobivenim glasovima SDA u Federaciji BiH, dodali i glasove iz Republike Srpske (29.673), iako je riječ bila o Federaciji, ponovo ne bismo dobili brojku od 300.000 glasova, zbog čega Bakir Izetbegović, za svoju izjavu o broju glasova, dobiva ocjenu neistina.

Izetbegović je proteklih dana izjavio i da SDA još ima teorijske šanse biti dio vladajuće većine na nivou Federacije BiH, kao i na državnom nivou, odnosno u Vijeću ministara BiH, najavljujući mogućnost da će na pregovore o mogućem koaliranju pozvati i ljevicu (SDP i DF), rekavši da se “na tim sastancima SDA neće ponašati sebično” u pogledu “fotelja i nekih pozicija” te da je bolje “dijeliti vlast kako se ne bi dijelila zemlja”. 
Istinomjer će i dalje pratiti formiranje vlasti u BiH. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.