SARAJEVO

Komšić: Bit ću predsjednik svih građana

U vrhu mojih prioriteta bit će insistiranje na vladavini prava, kazao je predsjednik DF-a

S. Saletović

Piše: Al. Ti. - O.K.

20.11.2018

Povjerena mi je velika čast i obaveza da ponovo zastupam interese građana BiH i naroda iz kojeg potječem i ja sam se zakleo da povjerenje koje mi je dato ne iznevjerim, kazao je na početku svog obraćanja Željko Komšić, novoizabrani član Predsjedništva BiH.

Kazao je da će biti predsjednik svih građana te zahvalio odlazećim članovima Predsjedništva BiH.

- U vrhu mojih prioriteta bit će insistiranje na vladavini prava i afirmaciji pravde kao opće kategorije. Građani BiH trebaju znati da ću kao član Predsjedništva BiH biti pobornik svake vrste ravnopravnosti. Naša država je utemeljena na antifašizmu i moramo pokazati da baštinimo civilizacijske i evropske vrijednosti - kazao je Komšić. 

Dodao je da je sama ideja antifašizma na kojoj počiva BiH protkana vizijom jednakosti u zajednici.

- Da bismo u tome uspjeli, moramo biti odgovorni prema državi kao zajednici i ljudima koji ovdje žive. Država BiH u njenoj bliskoj prošlosti snagom njenih građana nadjačala je sve negativne okolnosti pred kojima se našla - naglasio je predsjednik DF-a. 

Nadalje, kazao je da svi moramo gledati u budućnost i ona je svakako usmjerena ka članstvu u NATO savez i Evropskoj uniji i oni su garant sigurnosti i prosperiteta naše države i njenih građana.

- U saradnji s institucijama EU i prijateljskim državama, zagovarat ćemo politike i procese koju BiH vuku i guraju samo i isključivo naprijed. BiH u naredne četiri godine treba prestati objektom i postati subjekt međunarodnih odnosa i ja sam spreman dodati veći napor za što bolje odnose sa svim susjedskim zemljama - kazao je Komšić. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.