SARAJEVO

Džaferović: Moramo voditi odgovornu politiku

Velika mi je čast što se ovdje nalazim na ovom mjestu u funkciji člana Predsjedništva, kazao je na početku svog govora

Džaferović tokom današnjeg obraćanja. S. Saletović

Piše: Al. Ti. - O.K.

20.11.2018

Velika mi je čast što se ovdje nalazim na ovom mjestu u funkciji člana Predsjedništva, ali i odgovornost zbog vođenja naše države u naredne četiri godine, kazao je novoizabrani član Predsjedništva Šefik Džaferović.

- Želim zahvaliti građanima naše domovine, pošto su pokazali svoj demokratski kapacitet. Na nama je da brzo i efikasno uspostavimo demokratsku vlast. Potrebna nam je široka i stabilna parlamentarna većina - kazao je Džaferović.

Izborni rezultati, kako je rekao, pokazuju da je takva većina moguća te je naglasio da se vlast mora uspostaviti što prije i bez ikakvih uvjetovanja.

- Zahvaljujem članovima Predsjedništva iz prošlog saziva koji su, uprkos brojnim izazovima, uradili mnogo u interesu BiH i njenih građana. Mnogo su doprinijeli u deblokadi EU puta i dobivanja kandidatskog statusa. 

Istakao je da BiH mora paralelno voditi nekoliko procesa, kao što su reintegracija zemlje i njena integracija u NATO i EU.

- Ljudi su umorni od nepotrebnih prepirki, žele da žive mirno, žele socijalnu pravdu, sigurnost, nadu i perspektivu i naša je dužnost da to i omogućimo. Moramo svi povesti računa o riječima koje izjavljujemo u javnom prostoru - istakao je novoizabrani član Predsjedništva. 

Na kraju je kazao da očekuje da će novi članovi Predsjedništva voditi odgovornu politiku.

- Takvim pristupom ćemo poslati jasan signal svim institucijama u BiH da i oni na takav način obavljaju svoje dužnosti - kazao je Džaferović i dodao da želi da ovaj mandat bude mandat saradnje, dogovora i prosperiteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.