ZANIMLJIVO

Krater na Marsu nazvan po mjestu Jezero kod Jajca!

To je ime najvjerovatnije je dobio zbog geološke sličnosti s našim Jezerom

Jezero postalo planetarno popularno (Foto: S. Žužić)

G. D. – E. C.

24.11.2018

Naselje Jezero, koje se nalazi između Jajca i Šipova i ima svega 1.144 stanovnika, dobilo je nedavno svoj - krater na Marsu! Ova općina jedna je od najmanjih u BiH, ali je dobila ono što nemaju ni najveći gradovi svijeta.

Ovi navodi, koji na prvi pogled izgledaju nevjerovatno, potvrđeni su i na zvaničnoj stranici Međunarodne astronomske unije.

Krater na Marsu, za koji je NASA objavila prije tri dana da će biti nova lokacija naredne velike misije na toj planeti, dobio je ime upravo prema naselju Jezero. Iz NASA-e smatraju da je krater Jezero najpovoljniji za istraživanje, jer se sastoji od različitih vrsta tla, u kojima se možda skrivaju tragovi života. Nastao je udarom meteora sjeverno od ekvatora na Marsu.

I viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci Nemanja Rakić potvrdio je za „Avaz“ da je krater na Marsu zaista dobio ime po mjestu Jezero!

- To ime najvjerovatnije je dobio zbog geološke sličnosti s našim Jezerom. Ili Jezero kao naziv mjesta odgovara upravo tom krateru, zbog toga što se vjeruje da je tu nekad bilo jezero na Marsu – pojašnjava Ristić.

Dodaje da je veoma teško naći pravu informaciju, jer je stranica NASA-e preplavljena informacijom o misiji „Mars 2020“.

- Međunarodna astronomska unija dala je taj naziv za krater na prijedlog nekog naučnika ili grupe naučnika još 2007. godine. Ovo je svakako lijepa vijest i može pomoći Jezeru da se bolje pozicionira na karti BiH – naveo je Ristić.

Ružičić: Ovo je naša velika promocija

Snežana Ružičić, načelnica općine Jezero, za ovu senzacionalnu vijest saznala je iz medija.

- Dobili smo radosnu vijest o krateru na Marsu koji je nazvan po našem Jezeru. Iako mi je to isprva zvučalo pomalo neobično, veoma me usrećila ta činjenica. Nakon što sam iščitala tekst, uvidjela sam da ima dosta poveznica, jer se rijeka Pliva ulijeva u samo Plivsko jezero, a na osnovu slika s Marsa i naših geografskih lokacija, vizuelno je vrlo slično - kaže Ružičić.

Poručuje da je ovo velika promocija općine Jezero te kroz šalu dodaje kako se sada mogu pohvaliti da su osvojili i Mars.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.