IZAZOVI

Ćehović: Više od dva mjeseca čekala sam registraciju firme

Ćehović: Sedam dana od šaltera do šaltera

F. MUSTAFIĆ

26.11.2018

Minela Ćehović iz Sarajeva nedavno je napustila stalan posao i ugodan život u Švedskoj i vratila se u BiH kako bi otpočela privatni biznis. Bez obzira na brojne administrativne prepreke i glomazan birokratski aparat koji su je dočekali, nakon mnogo truda, strpljenja i zalaganja ljetos je uspjela otvoriti firmu.

Dani čekanja

- U Švedskoj, ali i u cijeloj Skandinaviji, sve možete obaviti elektronskim putem. Procedure su kraće, dokumentaciju je lakše provjeriti. Kod nas, uz sve prepreke, treba i mnogo novca – kaže Ćehović.

U odnosu na Švedsku, gdje od ideje do registracije firme prođe tek nekoliko dana, u BiH je potrebno čekati više od dva mjeseca.

Ćehović se odlučila, za početak, otvoriti firmu koja se bavi tehničkim i higijenskim održavanjem objekata, ali, kako kaže, trudit će se da proširi posao i zaposli što više mladih ljudi.

- Samo rješenje o registraciji čekala sam 25 dana, kazali su da su u toku godišnji odmori, pa se i zbog toga kasni. Potom sam čekala ID i statistički broj još desetak dana. Sedam dana hodate od šaltera do šaltera da biste prikupili dokumentaciju, jer se svaki dokument mora naknadno i ovjeriti u općini – kaže Ćehović te dodaje da je u Švedskoj sve lakše, a da je ovdje veći izazov uspjeti.

 Poslovno okruženje

Zbog dugog i kompliciranog procesa otvaranja firmi, na posljednjoj „Doing Business“ listi Svjetske banke, Bosna i Hercegovina ponovo se našla u društvu zemalja poput Ekvatorijalne Gvineje, Kambodže, Čada, Eritreje, Somalije, Haitija, Venecuele...

Riječ je o listi na kojoj se rangiraju poslovno okruženje te okolnosti otvaranja firme, na kojoj naša zemlja već godinama ima niske pozicije.

Od 190 zemalja svijeta, BiH se nalazi na 183. mjestu. Nisko smo rangirani upravo zbog činjenice što za otvaranje firme u našoj zemlji u prosjeku treba čak 81 dan i 13 procedura.


Miljević: Potrebno ohrabriti investitore  

 - Postupak pokretanja biznisa trebao bi biti najbrži i najefikasniji, jer nam je cilj ohrabriti investitore da uđu u posao u BiH. No, problemi ostaju, jer nagomilana administracija ne radi kako treba. Za sedam dana možete registrirati firmu, ali onda čekate mjesec da dobijete ID broj – rekao nam je ekonomski analitičar Damir Miljević. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.