POSJETE

Reis Kavazović: Turhan Emin-begova džamija u Ustikolini je temelj svim džamijama u BiH

Reis Kavazović u Ustikolini

Al. B.

25.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Učenjem mevluda i prigodnim programom u Ustikolini je obilježeno 570 godina od izgradnje Turhan Emin-begove džamije. Najstarija džamija u BiH izgrađena je 1448. godine, minirana je 1992. godine, a povratnici nisu mogli čekati njenu restauraciju, pa su je sami obnovili nakon reintegracije Ustikoline.

Tokom svečanosti prvi put je dodijeljena i tek ustanovljena nagrada Goraždanskog muftijstva – Povelja Turhan Emin-bega „Kapija hajra“. Ovo priznanje direktoru Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnanu Ertemu uručio je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

- To će biti tradicionalna nagrada našeg muftijstva i neće se dodijeljivati svake godine, već onda kad dobitnik bude ispunio kriterije. Ona je posvećena ljudima koji čine dobro zajednici, koji svim svojim dobrom poboljšavaju uvjete života ove naše zajednice, a ne mislim samo na islamsku, i koji uljepšavaju ambijent u kojem živimo – pojasnio je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

U obraćanju vjernicima, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović je istakao da je džamija u Ustikolini temelj svim džamijama u BiH.

– Prije 570 godina, rahmet mu duši, Turhan Emin-beg je postavio temelje, možemo slobodno kazati, našem bosanskom ummetu ili dijelu ummeta Muhameda, a.s. Neka nam je berićet u ovoj džamiji, koja je džamija nad džamijama u BiH, prva džamija koja je u ime Allaha izgrađena u našoj zemlji – istaknuo je Kavazović.

Svečanosti su, osim domaćina, prisustvovali i muftije Sarajevskog i Tuzlanskog muftijstva, ambasador Turske u BiH Haldun Koč, imami i predsjednici Medžlisa iz jugoistočne Bosne i brojni gosti. Tokom boravka u ovom dijelu BiH reis Kavazović je s gostima posjetio i Aladža džamiju u Foči, te bh. nacionalni spomenik na Presjeci, gdje se nalazi najstarije muslimansko mezarje u BiH, a u njemu, vjeruje se, i mezar Turhan Emin-bega.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.