SARAJEVO

Komšić i Džaferović: Pokazali smo da možemo zajedno, a ne jedni pored drugih

Među zvanicama su predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života BiH, te predstavnici diplomatskog kora

Sa prijema iz zgrade Predsjedništva BiH. S. Saletović

Avaz.ba

25.11.2018

Povodom Dana državnosti BiH, 25. novembra, održava se prijem u organizaciji bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića u zgradi Predsjedništva u Sarajevu. 

Među zvanicama su predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života BiH, te predstavnici diplomatskog kora. 

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH obratio se prisutnima i kazao da su različitosti najveća vrijednost Bosne i Hercegovine. 

- Zato se danas sjećamo zasjedanja ZAVNOBiH-a, kada su narodi ove zemlje obnovili njenu hiljadugodišnju državnost. Vijećnici ZAVNOBiH-a i svi antifašisti, nisu bili samo pokret otpora, oni  su bili  vlast koju su konstituirali građani BiH u teškim vremenima rata. Oni su pokazali najveći nivo političke zrelosti, pokazali kako je različitosti moguće ujediniti - istakao je Komšić. 

Komšić je naglasio da smo iz tih razloga danas tu, da proslavimo Dan obnovljene državnosti Bosne i Hercegovine. 

Komšić je podsjetio na referendumsko pitanje iz 1992. godine,koje je glasilo: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?".

On je istakao da je danas važno biti snaga integracije društva, i zahvalio se zvanicama na dolasku i poručio da svi zajedno, a ne jedni pored drugih proslavimo Dan državnosti BiH. 

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH naglasio je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom zaustavljen rat, ali da to nije bio pravedan mir. Ipak bio je pravedniji od nastavka rata, parafrazirao je riječi rahmetli Alije Izetbegovića, sadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH. 

- Svaki građanin na svakom dijelu ove zemlje, mora uživati sva prava koja su mu garantirana Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine - kazao je Džaferović. 

On je na kraju čestitao svim građanima BiH Dan državnosti riječima: "Živjela Bosna i Hercegovina". 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.