SARAJEVO Nakon verifikacije rezultata općih izbora od 7. oktobra

Sutra konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Novi saziv će birati predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća, kad ćemo i saznati ko je osigurao većinu za formiranje vlasti na ovom nivou

Piše: Fena

Zgrada Parlamenta FBiH

Foto: Arhiv


Konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za sutra.

Prva predložena tačka dnevnog reda je izbor privremenih komisija Doma, mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja te administrativne komisije.

Predviđeni su, također, verificiranje mandata novoizabranim poslanicima i polaganje zakletve, a potom izbor rukovodstva - predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kao i izbor radnih tijela u novom mandatu.

Konstituirajuću sjednicu sazvao je Edin Mušić, predsjedavajući u dosadašnjem sazivu.

Novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH formira se nakon što su u Bosni i Hercegovini u oktobru održani opći izbori, čije je rezultate potvrdila Centralna izborna komisija BiH 8. novembra.

Prema tim rezultatima, odnosno broju osvojenih mandata, 12 političkih subjekata participirat će u Predstavničkom domu u naredne četiri godine.

Od ukupno 98 mjesta najviše 27 osvojila je SDA. Koalicija koju predvodi HDZ BiH ima 16 mjesta, koliko i SDP BiH.

Slijede DF-GS sa 10, SBB BiH s osam i Naša stranka sa šest poslanika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i PDA, po dva Narodu i pravdi, A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSPBiH-HNL. Jedno mjesto u Predstavničkom domu osvojila je i Laburistička stranka BiH. 

I definitivno, već kod izbora predsjedavajućeg i dopredsjedavajućih Predstavničkog doma imat ćemo priliku vidjeti je li SDA uspjela osigurati većinu za formiranje vlasti u FBiH. Ili će to, ipak, učiniti poslanici stranaka okupljenih nasuprot SDA koji za takvo šta, prema svim pokazateljima, na raspolaganju imaju 52 glasa, tri više od nadpolovične većine u ovom domu Parlamenta FBiH.        

NA VRH