SARAJEVO

Umro profesor Hidajet Repovac

U subotu doživio moždani udar nakon što je govorio na sesiji Asocijacije "Krug 99"

Hidajet Repovac: Umro u 73. godini

F. Mu.

27.11.2018

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Hidajet Repovac umro je danas u 11.30 u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nakon što je u subotu doživio moždani udar.  

Podsjetimo, on je govorio na subotnjoj sesiji Asocijacije "Krug 99" kada mu je naglo pozlilo.  

- Nakon što je govorio na sesiji, primijetio sam da je izašao vani. To inače radi, kako bi zapalio cigaretu, pa sam mislio da je i ovog puta bilo tako. Mi smo nastavili s radom, ne sluteći šta se dešava vani. Njemu je u auli pozlilo i pao je. To je prva primijetila službenica na recepciji, koja je odmah pozvala Hitnu pomoć. Repovac je potom prebačen u Klinički centar, gdje su ljekari konstatirali da je doživio moždani udar – rekao nam je Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije „Krug 99“ .

Prema njegovim riječima, profesor Repovac prije sesije bio je raspoložen, davao je izjave za medije.

Rođen je 1945. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (Odsjek sociologija).

Po završenom studiju biran je za asistenta na predmetu Sociologija rada, a nakon odbranjenog doktorata i u zvanje docenta na predmetu Sociologija kulture. Kasnije je biran u zvanje vanrednog, pa zatim u redovnog profesora (1993). Predavao je na nastavnim disciplinama Sociologija kulture i Historija civilizacije na Fakultetu političkih nauka. Držao je nastavu iz Sociologije na Fakultetu islamskih nauka te na Šumarskom fakultetu u Sarajevu.

Obnašao je dužnost dekana Fakulteta političkih nauka dajući poseban doprinos u njegovom očuvanju i djelovanju tokom rata. U najtežim ratnim okolnostima (1993) pokrenuo je osnivanje Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a bio je i njegov profesor te dekan. Učestvovao je u osnivanju “Kruga 99” nezavisnih intelektualaca, a bio je i njegov predsjednik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.