SARAJEVO

Nadzorni odbor odgovoran što „Željeznice FBiH“ funkcioniraju nezakonito

Vlada Federacije je u septembru pokušala naložiti imenovanje nove uprave, ali to se nije desilo

Javno preduzeće bez Uprave već duži period. Arhiv

Piše: M.R.S

29.11.2018

Nadzorni odbor „Željeznica FBiH“ već godinu ne provodi odluke Vlade FBiH o imenovanju Uprave te je odgovoran što ovo javno preduzeće funkcionira samo s direktorom, čime se krše zakon i Statut preduzeća.

Dio je ovo informacije o neprovođenju odluka i zaključaka Vlade, koja bi se danas trebala naći na dnevnom redu sjednice Federalne vlade.

Kako je obrazloženo, Nadzorni odbor „Željeznica FBiH“ morao je poništiti konkurs za imenovanje članova Uprave ovog javnog preduzeća i raspisati novi, a u međuvremenu su morali biti imenovani vršioci dužnosti članova Uprave, koje je odobrila Vlada.

No, Nadzorni odbor se oglušio na pet naloga Ministarstva prometa i komunikacija FBiH da ispoštuju odluke Vlade donesene još u septembru prošle godine.

U informaciji je istaknuto čak i da je NO uputio izvještaj da nisu imali kvorum za odlučivanje na telefonskoj sjednici u septembru prošle godine, ali je kasnije uočeno da to nije bilo tačno.

- Na telefonskoj sjednici 18. septembra 2017. godine uspostavljen je kontakt s pet članova Nadzornog odbora, tako da je u skladu sa Zakonom o privrednim društvima postojao kvorum – stoji u informaciji Ministarstva prometa i komunikacija FBiH.

Jadranko Stojkić, predsjednik NO „Željeznica FBiH“, kazao nam je pak da većina članova ovog tijela nije htjela za vršioce dužnosti članova Uprave prihvatiti neke ljude „koji nemaju kvalifikacije za taj posao“.

- Nisu imali neke položene ispite. Nije to nikakav hir – dodao je Stojkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.