SUD BIH

Danas presuda Naseru Oriću

Bit će okončan sudski proces dug dvije i po godine

Orić: U prvostepenom postupku oslobođen. Arhiv

M. Aš.

30.11.2018

Apelaciono odjeljenje Suda BiH danas će objaviti presudu Naseru Oriću, ratnom heroju odbrane Srebrenice, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine počinjene na području ove općine u julu 1992. godine.

Presuda će biti objavljena u 12.30 sati, čime će biti okončan sudski proces protiv Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića, dug dvije i po godine.

Orić i Muhić u prvostepenom postupku su oslobođeni optužbi Tužilaštva, ali je nakon žalbe ta presuda ukinuta i naređeno novo suđenje zbog, kako je obrazloženo, bitnih povreda odredaba Zakona o krivičnom postupku BiH.

Suđenje u ovom predmetu počelo je još 2016. godine, a prethodilo mu je hapšenje Orića u Švicarskoj, prema potjernici Srbije, nakon čega je, umjesto Beogradu, izručen bh. pravosuđu.

Orićeva odbrana zatražila je od Apelacionog vijeća prije dvije sedmice da Orić bude oslobođen po svim tačkama optužnice, navodeći da je iskaz zaštićenog i ključnog svjedoka Tužilaštva BiH O-1 kontradiktoran i da je više puta mijenjao iskaze, ne samo u istrazi nego i tokom prvostepenog i drugostepenog postupka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.