ZAGAĐENJE ZRAKA

Dr. Pranjić: Smrtonosni rekordi u BiH

Samo se još na Balkanu govori o zagađenju, kaže Agić

A. NUHANOVIĆ

5.12.2018

Doktorica Nurka Pranjić, profesorica Medicinskog fakulteta u Tuzli, podsjetila je u izjavi za “Avaz” na podatak da u BiH skoro 8.000 osoba godišnje umre zbog posljedica zagađenja zraka te da je od 2012., kad su izneseni ovi alarmantni podaci, do danas umrlo skoro 40.000 ljudi.

Koliko smo zaista izloženi opasnosti, pokazuje i istraživanje Univerziteta u Čikagu, na čijoj web-stranici novi indeks kvaliteta životne sredine (AQLI) korisnicima predviđa koliko je opasno zagađenje zraka u regiji ili zemlji u kojoj žive.

Prema ovim podacima, zagađenje zraka, u prosjeku, skraćuje životni vijek građana BiH za tri mjeseca. Najveće zagađenje ovaj indeks bilježi na sjeveru i sjeveroistoku BiH, gdje se život stanovnika skraćuje i do pola godine.

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, kazala je u izjavi za “Avaz” da zdravstveni eksperti u BiH, kao i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), ozbiljno upozoravaju da je aktuelno zagađenje kancerogeno! 

- Sporadične analize govore da u Tuzli imamo epidemiju karcinoma, ali to niko ne želi ozbiljno da analizira. Ovakvu situaciju imamo još samo na Balkanu, prije svega kod nas, u Makedoniji, Kosovu i u Srbiji donekle. Samo se u ovim zemljama još govori o zagađenju zraka. Drugi su te probleme riješili – navodi Agić.

Kaže da drugi, očito, više vole svoje države i cijene svoje građane.

- Mi trebamo višesektorski pristup, dugoročna rješenja. Ništa se ne može uraditi od danas do sutra - kaže Agić.

Prozvala je nadležne za odgovornost i smatra da nova vlast može spasiti građane.

- Niko do sada nije uradio ništa da se stanje popravi. Nadam se da će nova vlast voljeti svoje građane i odmah krenuti u planiranje novih mjera za dugoročno smanjenje zagađenja u BiH – dodala je Agić.

Zimski ekstremi 

Agić je ukazala i na to kolika su prekoračenja po mjerenjima.

- Kad posmatramo satne granične vrijednosti, one mogu biti prekoračene 24 sata u godini, a kod nas budu prekoračene između 600 i 700 puta. No, pogubno je što u zimskom periodu imamo ekstreme. Recimo, iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da one trebaju biti do 10, a kod nas dnevne budu i veće od 300. A ako posmatramo sumpor dioskid i dnevne koncentracije, one bi trebale biti prekoračene maksimalno tri puta, a kod nas se prekorače i više od 50 puta - upozorava Agić.

SSSBiH: Zaštititi radnike

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH pozvao je nadležne institucije i Udruženje poslodavaca FBiH da poduzmu neophodne mjere kako bi se sačuvalo zdravlje radnika, a posljedice izloženosti štetnom zraku svele na najmanji mogući nivo.

- Posebnu pažnju treba posvetiti radnicima koji radne obaveze obavljaju u vanjskim uvjetima. Njima se moraju osigurati zaštitne maske te razmisliti o uvođenju skraćenog ili preraspodjele radnog vremena – navode iz SSSBiH.

 London i Kina u borbi sa zagađenjem

O zagađenju zraka u glavnom gradu BiH jučer je izvijestila i svjetska novinska agencija Xinhua.

Kina, inače, slovi za najmnogoljudniju zemlju svijeta koja se bori s velikim zagađenjem zraka. No, njihove vlasti nisu sjedile skrštenih ruku. Neke od mjera koje je odobrio državni savjet su stroga kontrola industrija koje proizvode velike količine otpadnog zagađenja. Nove mjere podrazumijevaju i da u periodima velikog zagađenja lokalne vlade provode hitne mjere, poput ograničavanja saobraćaja ili emisija u fabrikama.

Velika Britanija je u Londonu zabranila loženje uglja i spustila nivo rijeke Temze za dva metra, da hladni zrak otiče.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.