REAKCIJE

SDA oštro reagirala, umjetnici brane Andronika

Odlučio je da se nikome ne javlja na telefon, boji se za svoj život, kaže Andronikov prijatelj za “Avaz”

Piše: S. KURT - E. TRAKO

5.12.2018

Filipu Androniku, karikaturisti i strip crtaču, stigle su prijetnje smrću, potvrdili su za “Dnevni avaz” njegovi bliski prijatelji. Prijetnje su počele nakon što je Televizija Kantona Sarajevo (TVSA) preksinoć izdala saopćenje u kojem se Nadzorni odbor i Uprava TVSA ograđuju od dijela emisije "Dobre vibracije", u kojoj je Andronik gostovao kod urednice i voditeljice Enise Skenderagić.

Rukovodstvu TVSA zasmetalo je što je tokom emisije prikazana karikatura koja, kako se tvrdi, vrijeđa prvog predsjednika nezavisne BiH, rahmetli Aliju Izetbegovića i njegovu porodicu.

Izvinjenje gledaocima

Uprava TVSA posebno zamjera dugogodišnjoj urednici Enisi Skenderagić što nije ispoštovala odluku te nije dostavila imena gostiju i tema o kojima će razgovarati.

Stranka demokratske akcije (SDA) nazvala je “vrijeđanjem Alije Izetbegovića i svih šehida” karikaturu na kojoj je prikazan superjunak koji iznenađen zatiče automobil bez točkova i govori: “J... ga Alija s Kovača, zar opet?” Televizija Kantona Sarajevo izvinila se gledaocima i porodici Izetbegović.

- Filip ne izlazi iz kuće. Odlučio je da se nikome ne javlja na telefon, boji se za svoj život. Dobio je brutalne prijetnje smrću, naročito one koji mu spočitavaju ime i prezime. On nije navikao na ovo. Sugerirao sam mu da sve prijetnje koje dobiva putem interneta, prijavi policiji - kaže za “Avaz” njegov prijatelj.

Čeka izjavu

Urednica Skenderagić jučer, također, nije mogla detaljnije govoriti o ovoj temi, iako kaže da nije uplašena. Odlučila je sačekati pravnu proceduru i konsultacije s advokatom Senadom Pećaninom, kojeg je angažirala.

- Tražila sam od Uprave pismenu odluku i dobila sam da se moram izjasniti u roku od sedam dana o cijelom slučaju. Dok ne napišem izjavu, neću se izjašnjavati u medijima - kazala je Skenderagić, potvrdivši da do jučer nije bila suspendirana.

Isović: Jaka struja želi nas pretvoriti u Tursku, gdje će neko moći da te uhapsi, a da ne znaš ni zašto

Gostovanje Filipa Andronika, ali i reakcije Uprave TVSA i SDA, podijelile su bh. javnost. Najbolji balkanski scenarista Feđa Isović poodavno je već cenzuru dobro osjetio na svojoj koži.

- Nacionalisti aspolutno nemaju osjećaja za humor. To su potpuno neduhoviti ljudi. I oni bi najradije ukinuli humor, to bi njima najviše odgovaralo, jer ga oni ne mogu razumjeti, ne mogu ga pojmiti. Redžep Tajip Erdoan je idol Bakiru Izetbegoviću. Ne vidim ništa čudno u tome da postoji jaka struja kod nas, koju predvodi SDA, koja želi da nas pretvori u Tursku, gdje će neko moći da te uhapsi i drži u zatvoru, a da ti ne znaš zašto si uhapšen i zašto si u zatvoru - kaže Isović.

Dodaje da su javne ličnosti uvijek pratile karikature, kao i riječ javnosti.

- Dizati toliku frku zbog karikatura potpuno je nepotrebno, neprimjerno i besmisleno. Koliko oni nisu sposobni da shvate humor, ja to najbolje znam kroz našu seriju “Lud, zbunjen, normalan”, gdje je, recimo, jedno Općinsko vijeće Kalesije, koja, vjerovatno, ima raznih problema, sazvalo vanrednu sjednicu zbog nekoliko replika koje su izgovorene u epizodi – kaže Isović.

Vuletić: Umjetnički izražaj

Reditelj Srđan Vuletić je protiv svake vrste zabrana.

- Pogotovo kad je u pitanju umjetnički izražaj. Nisu to u pitanju neki fakti nego karikatura i mi znamo da se kroz zabranu karikatura želi ući u neki drugi prostor slobode. To treba da bude predmet rasprave za tim advokata da li je uopće taj način rada legalan – kaže Vuletić.

Mustafić: Sloboda izražavanja je iznad bilo čijih osjećaja

Reditelj Dino Mustafić smatra da sloboda izražavanja ne smije biti ugrožena u BiH.

- Ona uključuje slobodu govora, mišljenja, religije, uvjerenja, štampe i drugih vidova širenja vlastitih stavova, umjetnosti i naučnog istraživanja. One su osnova za političko utemeljenje slobode. Sloboda izražavanja je svetinja u svakoj civiliziranoj zemlji koja sebe smatra demokratskom i koja štiti ustavna prava. Sloboda izražavanja je iznad bilo čijih osjećaja – ističe Mustafić.

SDA: Osuđujemo emitiranje neprimjerenih ilustracija

Stranka demokratske akcije osudila je u saopćenju “neprimjerene i primitivne uvrede i psovke na račun Alije Izetbegovića i šehida na Kovačima koje su se pojavile u ilustracijama sarajevskog strip crtača Filipa Andronika, a koje su objavljene i u jednoj emisiji Televizije Kantona Sarajevo”.

- Osuđujemo emitiranje neprimjerenih ilustracija na Televiziji Kantona Sarajevo, javne televizije čiji rad finansiraju građani. Primamo k znanju priznanje greške i izvinjenje javnosti koje su uputili Nadzorni odbor i Uprava TVSA i očekujemo da poduzmu druge mjere iz svoje nadležnosti prema odgovornima za ovaj propust - saopćili su između ostalog iz SDA. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.