AVAZ SAZNAJE

Pod upitnikom i sramotno povećanje minimalnih penzija

Do vanrednog usklađivanja moglo bi doći samo ako se na vrijeme usvoji federalni budžet

M. R. S. - A. Nu.

5.12.2018

Federalni zavod penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) osigurao je 177 miliona maraka za isplatu novembarskih penzija, koja počinje danas. U Zavodu očekuju da isplata traje samo jedan dan s obzirom na to da je priliv novca dobar.

Kako nam je potvrđeno u Vladi Federacije BiH i Zavodu, para ima i za vanredno povećanje minimalnih penzija, koje je planirano za januar. No, ima i jedno “ali”.

Tehničko pitanje  

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je za “Avaz” da je povećanje moguće samo ako budžet bude usvojen na vrijeme. U suprotnom, penzioneri će ostati bez rasta primanja između tri i 3,5 posto.

- Novca za povećanje ima, ali je pitanje hoće li do toga i doći, jer se još ne zna sudbina usvajanja budžeta FBiH za 2019. godinu, bez kojeg se taj novac ne može koristiti - naveo je Drljača.

Kazao nam je i da bi najniže penzije, ako dođe do vanrednog povećanja, bile veće za 10 do 12 maraka.

- Osigurano je skoro 70 miliona KM na osnovu uplate doprinosa, ali prvo mora biti usvojen budžet. Dakle, finansijski nije sporno, samo je sada tehničko pitanje - kazao je Drljača.

Vanredno povećanje planirano je novim Zakonom o PIO, koji je na snagu stupio 1. marta ove godine.

- Prihodi od doprinosa u novembru porasli su za osam posto u odnosu na isti period lani tako da ćemo Vladi u januaru predložiti povećanje minimalnih penzija, koje bi trebalo biti oko tri posto - kazao nam je direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić.

 Redovno usklađivanje

Podsjetio je i da penzionere u aprilu očekuje redovno usklađivanje njihovih primanja s ekonomskim pokazateljima.

- Ono se vrši po formuli zbira 50 posto rasta BDP-a i 50 posto rasta indeksa potrošačkih cijena, s tim da bi ta aprilska odluka retroaktivno vrijedila od 1. januara - pojasnio je Krnjić.

 Trenutne penzije u FBiH  

348,06 KM – najniža penzija

450,12 KM - zajamčena penzija

2.174,48 KM - najviša penzija


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.