AVAZ SAZNAJE

BiH mora reformirati obavještajni sektor

Obavještajni sektor mora biti profesionalan, nezavisan i od politike i pod punim parlamentarnim nadzorom, istaknuo je visoki zvaničnik NATO-a

NATO: Primjer Makedonije lekcija je za BiH. Arhiv

S. NUMANOVIĆ

7.12.2018

U okviru niza reformi koje Bosna i Hercegovina treba provesti na svom putu prema Sjevernoatlantskom savezu (NATO), temeljite promjene u obavještajnom sektoru jedan su od ključnih zadataka.  

Odgovarajući na pitanje "Dnevnog avaza", visoki zvaničnik ovog vojnog saveza istaknuo je da našoj državi slijedi sveobuhvatna reforma obavještajne zajednice.

Poznati zahtjevi

- Obavještajni sektor mora biti profesionalan, nezavisan i od politike i pod punim parlamentarnim nadzorom. Bosna i Hercegovina zna šta treba uraditi, imamo redovnu komunikaciju s vašim zvaničnicima i u našim zahtjevima, praktično, nema ništa novo - rekao je ovaj funkcioner.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, što je pravilo za sve zvaničnike NATO-a u Briselu, osim ako nemaju posebno odobrenje da za medije istupaju pod imenom i prezimenom i funkcijom, sagovornik grupe novinara naveo je da će se od BiH, kako bude napredovala na putu ka članstvu, tražiti veće i dublje reforme.

- Kako će to izgledati, najbolje možete vidjeti na putu Makedonije prema NATO-u. Ta je zemlja morala duboko reformirati svoju obavještajnu službu. Razlog više za to bio je skandal sa prisluškivanim razgovorima, koji su prije nekoliko godina objavljeni.

Mi znamo kakva je situacija s obavještajnim sektorom u BiH, u kojoj je mjeri on profesionalan, nezavisan te koliko je pod kontrolom parlamentarnih tijela. Bosna i Hercegovina će upravo zbog toga morati provesti duboku reformu u toj oblasti, i to što prije - naveo je on.

Dugo iskustvo

Sagovornik nam je bio čovjek koji se već dugo bavi i BiH. Iz njegovog istupa vidjelo se da je dobro upoznat i sa stanjem u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), ali i u još nekim obavještajnim organima BiH.

- Visoki profesionalizam jedino je što nas zanima. Bosna i Hercegovina mora biti u stanju da odgovori na zahtjeve NATO-a. A mi niti smo niti ćemo tražiti išta što je mimo zakona - naglasio je on.

 Iskorjenjivanje korupcije  

Osim temeljite reforme obavještajnog sektora, NATO od BiH traži i odlučnu borbu protiv korupcije. Nje ne smije biti, posebno kad su u pitanju budžet i javne nabavke.

Osim toga, NATO od BiH traži i reforme oblasti politike, ekonomije i finansija, pravosuđa… U Briselu ističu da ovaj vojni savez sve tješnje radi s EU i kad je zapadni Balkan u pitanju.

- U stalnoj smo komunikaciji. Barem jednom sedmično imamo i detaljne sastanke, na kojima razmatramo pitanja iz vašeg regiona. Dogovaramo stavove i aktivnosti - kaže visoki zvaničnik NATO-a.

Generalni sekretar ovog saveza Jens Stoltenberg naglašava, pak, da “uspostavljeni odnosi EU i NATO-a nikad nisu bili tako dobri, dinamični, detaljni i na tako visokom nivou".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.