REAKCIJE MINISTRA

Helez: Dodik ne može zaustaviti članstvo BiH u NATO

Više od polovine građana u manjem bh. entitetu za ulazak BiH u NATO, kazao je ministar Helez

Zukan Helez. Facebook

Z. K.

19.3.2024

Ministar odbrane Zukan Helez reagirao je na izjave predsjednik RS Milorada Dodika i zamjenika ministra odbrane BiH Aleksandra Goganovića.

Relevantne ankete

- U posljednjih par istupa za javnost, lica protiv kojih sam podnio krivičnu prijavu zbog obilježavanja neustavnog dana RS, predsjednik RS Milorad Dodik i zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović su govorili o meni, prvenstveno o tome da mi se “priviđa ruski utjecaj u BiH“ te da ne postoji integracija BiH u NATO – kazao je Helez.

Odluka Predsjedništva BiH iz 2009. kao i član 84 Zakona o odbrani BiH, dodao je Helez, nedvosmisleno obavezuje institucije BiH da provedu aktivnosti za prijem BiH u NATO. Za ovu odluku je glasao i član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, a Zakon o odbrani BiH su podržali zastupnici i delegati iz reda srpskog naroda.

- Niti je ovaj zakon promijenjen niti je donesena nova odluka Predsjedništva BiH, tako da me ovi zakonski akti obavezuju da nastavim poduzimati korake kako bi naša zemlja postala punopravna članica NATO-a.

Podsjećam javnost da su relevantne ankete pokazale da je više od polovine građana u manjem bh. entitetu za ulazak BiH u NATO. Naravno, ovo je sasvim normalno, jer je praksa pokazala da ulazak neke države u NATO pozitivno utječe na ekonomski rast u toj državi, što je prijeko potrebno građanima u osiromašenom bh. entitetu RS – naveo je Helez.

Kad je riječ o ruskom utjecaju na ovim prostorima, kaže, on postoji preko Srbije i RS.

- O ovome su govorili, osim mene, i generalni sekretar NATO Jens Soltenberg, prilikom posjete našoj zemlji, kao i komandantica NATO štaba u Sarajevu generalica Pamela McGaha.

Sigurnosni vakuum

Smatram da upravo Srbija i manji bh. entitet RS predstavljaju sigurnosni vakuum u ovom dijelu Evrope i najzapadniji ruski utjecaj u Evropi.

Mišljenja sam da je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik na tako kratkom povocu ruskog predsjednika, da ukoliko Vladimir Putin zatraži od njega da organizuje paradu u Banjoj Luci povodom Dana nezavisnost BiH, on bi to uradio bez ikakvih protivljenja.

U svakom slučaju, BiH, nakon što dobije zeleno svjetlo za pregovore sa EU, nastavlja svoj put ka punopravnom članstvu u NATO. To je nešto što Milorad Dodik ne može zaustaviti niti promijeniti - navodi Helez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.