PODRŠKA ČLANSTVA

Čubrilović: Nezavisni demokratski klub ulazi u novu Vladu RS

On smatra da dosta široko postavljena koalicija može da usporava rad izvršne vlasti, jer je u bitnim pitanjima potrebno tražiti širok politički konsezus

Čubrilović:. Arhiv

Srna

8.12.2018

Nezavisni demokratski klub imat će mjesto u novoj Vladi Republike Srpske, rekao je član ovog kluba i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

On smatra da dosta široko postavljena koalicija može usporavati rad izvršne vlasti, jer je u bitnim pitanjima potrebno tražiti širok politički konsezus. 

- Mislim da će u ovim okolnostima Vlada biti mnogo fleksibilnija i da će se njen sastav mijenjati mnogo brže u slučajevima u kojima neki ministri ne budu mogli pratiti tempo rada i ostvariti adekvatne rezultate rada - rekao je Čubrilović za "Nezavisne novine".

Čubrilović je naveo da Nezavisni demokratski klub, prema informacijama sa terena, ima podršku većine članstva, gradskih i općinskih odbora DNS-a, kao i više od pola odbornika ove stranke u lokalnim parlamentima.

Govoreći o budućem radu parlamenta RS, Čubrilović je napomenuo da je Narodna skupština Republike Srpske prvi parlament u BiH koji je konstituirao rukovodstvo te proveo sve procedure i izabrao delegate u Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda parlamenta BiH.

- Narodna skupština i u ovom, kao i u proteklom mandatu, bit će najefikasniji parlament u BiH. Stabilnija skupštinska većina garantira i pojačanu ekspeditivnost ne samo kroz rad na sjednicama nego i kroz rad poslanika u odborima i skupštinskim radnim tijelima - istakao je Čubrilović. 

Kada je riječ o najvećim izazovima koji se nalaze pred RS u naredne četiri godine, Čubrilović je podsjetio da je ovih dana otvoren poziv NATO-a za ulazak BiH u MAP i da je to prvo ozbiljno pitanje s kojim se Republika Srpska suočava.

On je podsjetio da je Narodna skupština RS u oktobru prošle godine usvojila Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske. 

- U Rezoluciji je jasno rečeno da RS donosi odluku o proglašenju vojne neutralnosti u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju, te da ćemo svaki svoj budući status u bilo kojem savezu uskladiti sa Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma -pojasnio je Čubrilović.

Čubrilović zaključuje da ovo nije najveći izazov za RS, već kako podići standard građana, unaprijediti uvjeti života i zaustaviti demografski odliv stanovništva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.