ODRŽAN SASTANAK

Čubrilović i Forto: Izgradnja mosta i pristupnih cesti prema graničnom prijelazu Hum - Šćepan Polje prioritet

Taj putni pravac je u katastrofalnom stanju, a riječ je o magistralnom putu koji povezuje dva glavna grada, Sarajevo i Podgoricu, poručio je Forto

Čubrilović i Forto: S održanog sastanka. Ministarstvo komunikacija i prometa

Z. K.

28.9.2023

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto i ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović održali su danas sastanak u Sarajevu, a tema je bila izgradnja mosta i pristupnih cesti prema graničnom prijelazu Hum - Šćepan Polje. Obojica su naglasili da je ovaj projekt prioritet.

Značajan iskorak

Forto je naglasio da je BiH u budžetu odredila sredstva za izgradnju mosta i da se intenzivno radi na osiguravanju sredstava za izgradnju i rekonstrukciju pristupnih cesta sa obje strane granice.

- BiH je budžetirala sredstva za izgradnju mosta, a u saradnji s Ministarstvom saobraćaja i veza RS kao i Vladom Crne Gore se intenzivno radi na osiguravanju sredstava za izgradnju i rekonstrukciju pristupnih cesta sa obje strane granice. Taj putni pravac je u katastrofalnom stanju, a riječ je o magistralnom putu koji povezuje dva glavna grada, Sarajevo i Podgoricu -poručio je Forto.

Istakako je da je napravljen značajan iskorak na kompletiranju dokumentacije i aktivnosti u cilju osiguravanja sredstava za izgradnju ceste čiji početak izgradnje očekuje u svom mandatu.

Politička volja

- Ono što me ohrabruje jeste postojanje političke volje na svim stranama koje u izgradnju trebaju biti uključene. Kako crnogorske, tako i naše strane uključujući i entitetski i državni nivo vlasti - rekao je ministar Forto.

Na sastanku je razgovarano i o izmjenama prostornog plana Brčko distrikta od kojeg zavisi izgradnja dvije autoceste Tuzla - Orašje i Doboj - Bijeljina, kao i novog mosta Brčko - Gunja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.