REAKCIJE Zbog pisma tri bivša visoka predstavnika

HNS BiH: Optuživanje Hrvatske je lobistička akcija kako bi se umanjila njena snaga i uloga

Ustav Republike Hrvatske i Dejtonski sporazum obavezuju vlasti u RH na odgovornost i zaštitu pozicije hrvatskog naroda u BiH

Srna
08.12.2018 18:21

Hrvatski narodni sabor

Foto: Arhiv

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH odbacuje način djelovanja kao i sadržaj poruka koje su trojica bivših visokih predstavnika u BiH uputili Federiki Mogerini (Federica Mogherini) i Sekretarijatu Vijeća za vanjske poslove EU, saopćeno je danas.

- Optuživati Hrvatsku za miješanje u unutrašnje stvari BiH zato što su službeni Zagreb, ali i mnogi drugi politički subjekti u Hrvatskoj, ocijenili izbor Željka Komšića kao nelegitiman, krajnje je neprihvatljivo. Imali su sva trojica njih mandat i priliku pomoći da u Bosni i Hercegovini odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma budu pravilno implementirane. Naprotiv, neki od njih su nametali odluke i zakone za koje je Ustavni sud BiH našao da nisu u skladu s Ustavom BiH i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, kao što je bio slučaj s nametnutim Statutom za grad Mostar od strane Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown) - navodi se u sapćenju.

Njihovo polemiziranje oko tumačenja dijelova odluke Ustavnog suda u predmetu 'Ljubić' je narativom i kvazi argumentacijom istovjetno s izjavama pojedinaca i grupa iz sfere "sarajevskog velikobošnjačkog političkog programa".

- Hrvatski narodni Sabor još jednom naglašava kako Željko Komšić nije legitimni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, te njegov izbor predstavlja grubo kršenje Dejtonskog sporazuma naročito imajući u vidu njegovo negiranje konstitutivnosti kao temeljnog ustavnog načela na kojem je ustrojena Bosna i Hercegovina - piše u saopćenju HNS-a.

Njegov izbor je ne samo čin "grubog kršenja hrvatskih ustavnih i konstitutivnih prava", nego i rušenje temelja Bosne i Hercegovine.

Optuživanje Hrvatske od strane trojice bivših visokih predstavnika smatramo neprimjerenom lobističkom akcijom kojom se pokušava umanjiti stvarna snaga i uloga koju Hrvatska ima kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ustav Republike Hrvatske i Dejtonski sporazum obavezuju vlasti u Republici Hrvatskoj na odgovornost i zaštitu pozicije hrvatskog naroda u BiH.

NA VRH