NOVA MJERENJA

Sarajevo i dalje u problemima zbog opasnog zagađenja zraka

Indikatori mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenja koncentracija PM10

Sarajevo: Na snazi epizoda "Pripravnost". Ilustracija

Avaz.ba

9.12.2018

Zbog kvara na serveru jučer je došlo je do prestanka rada internet-stranice kvalitetzraka.ba. Dok se radi na otklanjanju kvara, nadležni građane obavještavaju da sve podatke o mjerenjima stanica za monitoring kvaliteta zraka mogu pratiti na stranici Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Trenutno je, u skladu s odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti, u Kantonu Sarajevo na snazi epizoda "Pripravnost". 

Indikatori mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenja koncentracija PM10 (dozvoljeno 57,5 µg/m3) na svim mjernim stanicama. 

Mjerenja: Prekoračenja koncentracija PM10. FHMZ

Parametri koji se također prate za ovaj period ne bilježe prekoračenja za tolerantne satne niti dnevne vrijednosti propisane Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka.

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama - navodi se u saopćenju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.