SARADNJA Sastanak predsjednika HDZ-a BiH i premijera Mađarske

Čović se susreo s Orbanom, istaknut značaj proširenja EU na jugoistočnu Evropu

Predsjednik mađarske vlade kazao da BiH razumije i doživljava kao višenacionalnu, cjelovitu i suverenu državu koju čine tri državotvorna naroda

Avaz.ba

Dragan Čović i Viktor Orban prilikom današnjeg susreta

Foto: HDZ BiH


Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, i Viktor Orban, premijer Mađarske, razgovarali su danas o odnosima dvije zemlje, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i okruženju.

Zajednička je ocjena da pučke stranke evropske provenijencije trebaju raditi zajedno u interesu svojih država i naroda da bi se učinkovitije nosili s izazovima i problemima sadašnjice. Stoga su kao predstavnici političkih opcija koje djeluju unutar grupacije Evropskih pučkih stranaka razgovarali i o bližoj saradnji unutar EPP-a, kao i drugim prikladnim formatima.  

Istaknut je značaj nastavka proširenja Evropske unije na prostor jugoistočne Evrope. Smatraju da bi bilo riskantno i opasno da predugo taj dio Evrope ostane neintegriran. Integracije, međutim, moraju sadržavati izraženu vrijednosnu dimenziju. U tom smislu Evropa se dalje mora nastaviti razvijati na zajedničkim vrijednostima da bi opstala i razvijala se kao zajednica naroda i država u eri rastućih globalnih izazova i kapitalističke konkurentnosti, navodi se u saopćenju HDZ-a. 

Čović je informirao Orbana i o nedavno održanim općim izborima u BiH. Izjavio je da, uprkos "plebiscitarnoj potpori koju su Hrvatski narodni sabor i HDZ BiH osvojili među Hrvatima BiH, zbog neustavnog i nedemokratskog Izbornog zakona Hrvatima je i ovaj put oteta pozicija člana Predsjedništva".

Time je, dodaje se u saopćenju, nepotrebno stavljen dodatni pritisak na političke odnose u BiH te nužnost izmjena Izbornog zakona i Ustava kako bi se BiH konačno stabilizirala kao demokracija. U tim procesima će svoj doprinos nastaviti davati HNS i HDZ BiH kao snažna politička opcija koja ima programsku i moralnu političku oabvezu nastaviti predvoditi reformske aktivnosti u području evropskih integracija. 

Orban je izrazio bezrezervnu podršku evropskom putu BiH, koju razumije i doživljava kao višenacionalnu, cjelovitu i suverenu državu koju čine tri državotvorna naroda.

Na kraju susreta Čović je pozvao premijera Orbana da sljedeće godine posjeti BiH i Međunarodni sajam gospodarstva Mostar, koji će se održati od 9. do 13. aprila 2019. godine.

NA VRH

Podijeli članak na