ZAHTJEVI

"Elektroprivreda BiH" nije odustala od poskupljenja struje

Povećanje od 5,5 do čak 11 posto za one koji se bave bilo kakvim biznisom

„Elektroprivreda BiH“: Traže saglasnost za novi cjenovnik. Arhiva

Piše: M. SMAJKIĆ

11.12.2018

Drastično skuplja struja mogla bi od februara naredne godine pogoditi veliki broj potrošača u Federaciji BiH. „Elektroprivreda BiH“ već je pripremila prijedlog novih, viših cijena struje i zatražila saglasnost od Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK). 

Drastično povećanje

Iako su iz EPBiH predložili da se cijene za kategoriju domaćinstava ne mijenjaju, na udaru će se naći oni koji se bave bilo kakvim biznisom, kao i svi pravni subjekti koji se griju na struju.

Šokantno zvuči činjenica da su iz EPBiH za kupce iz kategorije „ostala potrošnja“ na 0,4-kilovoltnom naponu s priključnom snagom većom od 23 kilovata predložili povećanje cijene za skoro 11 posto! U tu grupu spadaju mali komercijalni kupci i manji privredni subjekti, poput kafića, restorana, frizerskih salona, slastičarnica...

Pokrajčić: Nagle cjenovne promjene

Za kupce čija je priključna snaga manja ili jednaka 23 kilovata, a koji posjeduju dvotarifno brojilo, zatraženo je povećanje cijene od šest posto, a svega pola procenta niže, to jest 5,5 posto, za one s jednotarifnim brojilom.

Ovaj prijedlog analizirat će stručne službe FERK-a, a posebno će se, kazala nam je Sanela Pokrajčić, predsjedavajuća FERK-a, voditi računa o tome da li je novi cjenovnik sačinjen u skladu s metodologijom kojom su bili obavezni voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za kupce.

Pokrajčić nam je potvrdila da nove cijene trebaju biti predložene tako da to podrazumijeva postepenost ukidanja unakrsnih subvencija.

- Povećanje cijene predloženo je onima koji subvencioniraju kućanstva i umjesto da se smanjuje subvencioniranje, ovim prijedlogom to se povećava – dodala je Pokrajčić.

Ako u FERK-u daju saglasnost na predloženu cijenu, a odluka bi, saznajemo, trebali biti donesena prije Nove godine, primjena novog obračuna uslijedit će 1. februara.

Bago: Poduzetništvo se bori za opstanak

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača „Futura“, komentirao je da novi prijedlog EPBiH nikako ne ide u prilog razvoju privrede, poduzetnicima i obrtnicima, jer za to nema nikakvog opravdanja.

Niske grane

- To je demotivirajuće za sve i potpuno neprihvatljiv korak, jer je poduzetništvo u BiH na niskim razinama i bori se za opstanak. Sve elektroprivrede su u plusu na kraju godine i nije, uopće, jasno zbog čega se traži poskupljenje - kazao nam je Bago.

Smailbegović: Nema opravdanja

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, također tvrdi da ne postoji nijedan razlog za poskupljenje struje.

Referentna cijena 

Na jučerašnjoj sjednici FERK-a donesena je odluka prema kojoj referentna cijena električne energije iznosi 10,8821 fening po kilovat-satu.

Riječ je o otkupnoj cijeni električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore i kogeneraciju čija se proizvodnja ne potiče i koristi se za utvrđivanje naknada koje se plaćaju za obnovljive izvore energije (OIE).

Odluka će se početi primjenjivati od 1. marta 2019. godine. Ova odluka, rečeno nam je iz FERK-a, neće imati negativan utjecaj na potrošače.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.