SARAJEVO U toku sastanak delegacija

U centrali Naše stranke: Šestorka pregovara o raspodjeli resora u KS

K. Ke.
13.12.2018 22:53

U centrali Naše stranke u Sarajevu, u toku je sastanak delegacija stranaka šestorke (SDP, DF, Naša stranka, Naroda i pravda, SBB i NBL) na kojem će se odrediti budući ministri u Vladi KS.

Prema trenutnoj raspodjeli, SDP je dobio Ministarstvo pravde, Ministarstvo rada i socijalne politike te Ministarstvo saobraćaja. Naša stranka dobila je Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture te Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Demokratskoj fronti pripalo je Ministarstvo zdravstva.

Iako je Milan Dunović ranije kazao da se DF odriče svih resora, to ipak nije potvrđeno, već se čeka odluka stranačkih organa.

Što se tiče bloka stranaka političkog centra - NiP, SBB i NBL, stranka Elmedina Konakovića dobila je Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija te Ministarstvo privrede. SBB je dobio Ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo za boračka pitanja. NBL-u je pripalo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih. Međutim, postoji opcija da NBL to ministarstvo prepusti Narodu i pravdi te zauzvrat dobije mogućnost imenovanja direktora određenih javnih preduzeća ili ustanova. 

Na večerašnjem sastanku nije se pojavio Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL-a, kojeg mijenja Nermin Pečanac. Saznajemo da ne NBL neće uzimati ministarske funkcije, ali da će podržati ovu Vladu, te da će dobiti direktorske pozicije.

NA VRH