SARAJEVO

Konaković: Nova Vlada KS trebala bi biti izabrana 26. ili 27. decembra

On je mišljenja da je sastav nove vlade, koji su usaglasili predstavnici šest stranaka koje čine skupštinsku većinu u Kantonu, visokog potencijala

Elmedin Konaković: Drugačiji koncept. Arhiv

Fena

14.12.2018

Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja proslijedila je Kolegiju Skupštine Kantona Sarajevo, koji se treba održati danas, odluku o potvrđivanju nove Kantonalne vlade,  s Edinom Fortom na čelu kao premijerom i s imenima novopredloženih 12 ministara, potvrdio je predsjedavajući Skupštine Sarajevskog kantona Elmedin Konaković. 

Dodao je da će sjednica Skupštine, na kojoj bi se trebala izabrati nova vlada, biti održana 26. ili 27. decembra.

- Današnji Kolegij, koji je u 15 sati, trebao bi potvrditi satnicu i vrijeme održavanja sjednice. Nakon toga bi bilo dovoljno vremena da se nova vlada uključi u rad, donošenje budžeta i za kraj januara pripremi novi budžet s novim politikama koje smo prezentirali u našem koalicionom sporazumu koji definira principe i mjere - izjavio je Konaković.

On je mišljenja da je sastav nove vlade, koji su kasno sinoć usaglasili predstavnici šest stranaka koje čine skupštinsku većinu u Kantonu, visokog potencijala, ali da će rad ministara zavisiti od kompletnog ambijenta koji trebaju pružiti i Skupština i Vlada i ostali akteri, pogotovo političke stanke.

- Mislim da je riječ o drugačijem konceptu, o jednom generacijskom procesu u kojem je dominantna većina Vlade srednjih ili mlađih godina, koja su poprilično nova imena. Čini mi se da su stranke vodile računa da prijedlozi budu vrlo kvalitetni, da je sastav Vlade visokog potencijala - dodao je Konaković.

Govoreći o ministrima koje je predložila stranka Narod i pravda, čiji je on predsjednik, Konaković je naglasio da je od četiri predložena ministra samo jedan član te stranke (Haris Bašić za Ministarstvo privrede).

- Ostala tri ministra izabrana su u širim konsultacijama s ljudima koji su iz te oblasti i na osnovu iskustava o njihovom dosadašnjem radu, tako da za njih odgovorno možemo tvrditi da su eksperti za ove oblasti. Nijedan od ova tri ministra (finansije, MUP i obrazovanje, nauku i sport), nije znao gdje su prostorije stranke Narod i pravda - zaključio je Konaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.