OTKRIVAMO

S cijevima za plinovod zakopano 40,8 miliona KM

Tehno-ekonomska studiju još 2011. pokazala neisplativost investiranja

Bečarević: Bio direktor „BH-Gasa“ u vrijeme investicije

Piše: M. AŠČIĆ

14.12.2018

Gradnja plinovoda Zenica - Travnik, koja je trebala omogućiti plinofikaciju Srednjobosanskog kantona (SBK), promašena je investicija! Navodi se ovo u izvještaju Finansijske policije FBiH, koji je u junu prošle godine, nakon svih provjera o poslovanju „BH-Gasa“, upućen premijeru FBiH Fadilu Novaliću, saznaje „Dnevni avaz“. 

Kredit EBRD-a

Riječ je o investiciji čija je gradnja počela dok je generalni direktor „BH-Gasa“ bio Almir Bečarević, a koštala je čak 40,8 miliona maraka. Ovaj projekt startao je 2012. godine, ali još nije dobio upotrebnu dozvolu. Sredstva za gradnju jednim dijelom finansirana su kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBDR) u iznosu od 17 miliona eura, s rokom otplate na 15 godina.

To, faktički, znači da građani Federaciju vraćaju kredit za plinovod koji nikad nije proradio, a čija je opravdanost od početka bila upitna, s obzirom na upozorenja i zaključke iz Revizionog izvještaja za Tehno-ekonomsku studiju plinofikacije SBK za plinovod prema Zenici, koji je sačinjen 2011. godine.

Finansijska policija konstatirala je da investicija u svim opcijama pokazuje neisplativost te da se ona može smatrati neopravdanom za realizaciju. Naglašeno je da su ulaganja promašena, jer „BH-Gas“ nema nikakve prihode od skupocjenog plinovoda.

Finansijska policija zaključuje da državna firma „BH-Gas“ za ovu investiciju nije pravila ni poseban biznis plan, radovi su počeli, a novac potrošen.

Parametri namješteni

U izvještaju Finansijske policije, koji premijer Novalić krije već godinu i po, navodi se i da je revizija Tehno-ekonomske studije pokazala da su stepen i dinamika plinofikacije SBK nerealni zbog niskog standarda stanovništva, visoke nezaposlenosti, a da je investicija s ekonomske opravdanosti neisplativa, što je bio osnov za odobrenje kredita.

Utvrđeno je i da nije postojao osnov za razvoj plinskog sektora - sigurno tržište. Naglašeno je i da bi „BH-Gas“ nakon 40 godina eksploatacije ovog plinovoda ostvario gubitak od 47 miliona KM, a da je moguće da su parametri iskazani u studiji iz 2006. godine bili namješteni i prilagođeni kako bi se krenulo u očigledno promašene investicije.

Promašaj i plinovod Visoko - Brnjaci

Finansijska policija u izvještaju navodi da je utvrđeno da je promašena i investicija gradnje plinovoda Visoko - Brnjaci, okvirne dužine 18 kilometara. Navedeno je da je potrošen 5,1 milion KM, a plinovod niko ne koristi.

Ko forsira južnu konekciju

Postavlja se pitanje zašto pojedinci u Vladi FBiH i „BH-Gasu“ posljednjih mjeseci forsiraju gradnju tzv. južne konekcije, plinovoda Zagvozd - Posušje - Novi Travnik/Travnik, koji bi bio nastavak plinovoda u srednjoj Bosni koji je već proglašen propalom investicijom.

Ovo utoliko više što bi se Federacija ponovo kreditno zadužila, a neke informacije koje su procurile s razgovora predstavnika „BH-Gasa“ i hrvatskih partnera kažu da hrvatska strana, navodno, zahtijeva da trasu plinovoda od Zagvozda do Dugopolja, dokle je došao plinovod od Splita, finansira bh. strana, odnosno „BH-Gas“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.