ZENICA

ZDK: Počeli razgovori skupštinske većine

Imena ministara neće biti poznata

Zenica: Pregovori oko formiranja vlasti. Arhiv

Fena

14.12.2018

U sjedištu Kantonalnog odbora SDP Zeničko-dobojskog kantona, oko 17 sati, bez predstavnika Stranke za BiH, počeo je sastanak koalicije sedam stranaka koje pokušavaju formirati novu Vladu ZDK.

Predstavnik SBiH iz Zavidovića, kako je objasnio Senaid Begić, predsjednik KOSDP ZDK, kasni zbog vremenskih neprilika te zastoja na putu. Begić napominje kako tema večerašnjeg sastanka neće biti imenima za ministarske pozicije i poziciju mandatara Vlade ZDK.

- Razgovarat će se samo o potencijalnim željama, preferencijama političkih stranka unutar naše skupštinske većine za određenim resorima.  Nema nikakvog rasporeda resora, niti ima određenih imena za određene resore - kaže Begić. 

On ističe kako ni SDP, kao lider pregovora i stranka koja je dobila najviše mandata unutar ove skupštinske grupe, neće insistirati na poziciji premijera.

- Riječ insistirati, kad je u pitanju ova naša parlamentarna većina, nije poželjna. SDP će sigurno ponuditi kandidata za premijera, ali isto tako i druge političke stranke unutar ove većine imaju pravo da ponude kandidata.  Većinu dosadašnjih razgovora završili smo konsenzusom - kaže Begić, koji smatra kako nije realno da do kraja godine ZDK dobije novu vladu. 

Begić dodaje kako će i u nastavku gledati da postignu maksimalnu saglasnost na ostatku posla koji ih čeka, jer je cilj da se dobije podrška za mandatara i nove ministre.

- Nema potrebe za žurbom. Podsjetio bih da je prethodni saziv vlade imenovan 11. marta 2015, a saziv prije te vlade 28. februara - podsjetio je Begić, koji je ponovo podvukao kako će maksimalno pet stranaka te koalicije imati svoje ministre u Vladi ZDK.

Bez ministarskih pozicija ostat će Naša stranka i Stranka za BiH, koje imaju po jednog zastupnika u Skupštini ZDK.

- Što se tiče SDP mi u ponedjeljak imamo zakazanu sjednicu Predsjedništva KO, na koju smo pozvali sve predsjednike općinskih organizacija i kandidate koje smo imali na svim listama.

Na tom ćemo sastanku zadužiti općinske organizacije da predlože listu kandidata za resorna ministarstva i mandatara - kaže Begić. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.