SARAJEVO

Goran Salihović krajem sedmice u sudnici

Očekuje se da je ročište prema prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora ili mjera zabrane

Bivši glavni tužilac BiH Goran Salihović. Arhiv

Birn

17.12.2018

Bivši glavni tužilac Goran Salihović u petak će se pojaviti pred sudijama Suda BiH, ali iz Suda BiH nisu mogli reći je li potvrđena optužnica protiv njega. 

- Sud Bosne i Hercegovine je u krivičnom postupku protiv Gorana Salihovića donio odluku o predmetnoj optužnici, ali ona ne može biti saopćena javnosti dok odluku Suda ne zaprime stranke i branilac. Javnost će o odluci Suda biti pravovremeno informirana službenim saopćenjem Suda - saopćeno je iz Suda BiH.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, za petak, 21. decembar, zakazano je ročište u predmetu ''Salihović''.

Sudeći prema datumu podizanja optužnice od Tužilaštva BiH, a što je bilo 30. novembra, i protoku zakonskog okvira za odlučivanje o optužnici, očekuje se da je ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora ili mjera zabrane.

Prema važećem zakonu, uvjet za održavanje ovakvog ročišta je potvrđena optužnica. U Sudu BiH nisu odgovorili šta je predmet zakazanog ročišta.

Prema nepotvrđenoj optužnici, Salihoviću je na teret stavljena zloupotreba položaja dok je bio na poziciji glavnog tužioca od početka februara 2013. do kraja septembra 2016. On se sumnjiči za finansijske malverzacije u vezi sa sredstvima reprezentacije Tužilaštva BiH.

Salihovića Tužilaštvo BiH optužuje da je sebi pribavio imovinsku korist.

Protiv Salihovića je vođen i disciplinski postupak, nakon čega je odlučeno da ne obavlja funkciju tužioca Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.