DNEVNIK

Ponosna sam, mogu putovati bilo gdje i ne biti sama

Raduje me činjenica da je „Zona“ toliko narasla

Gajević: Crvenim tepihom ispred „Teatra de la Maestranza“ prošetali su nominovani za nagrade i članovi Evropske filmske akademije

Piše: Anila GAJEVIĆ

22.12.2018

Subota, 15. decembar

Nagrade očekivano „Cold Waru“ 

Krasnih 16 stepeni u Sevilji, u Sarajevu, čujem, snijeg. Jutro počinje godišnjom sjednicom Skupštine Evropske filmske akademije, čija sam članica od prošle godine. Predsjedava čuveni njemački reditelj Vim Venders (Wim Wenders), ugledni producenti, reditelji, scenaristi, filmski umjetnici i profesionalci svih profila iz cijele Evrope su u odboru i u publici. Usvajamo izvještaj o godišnjim aktivnostima i pripremamo se za večerašnju gala ceremoniju, dodjelu evropskih filmskih nagrada.  

Podnevnu pauzu koristim za šetnju Seviljom, u kojoj nisam prvi put, ali ponovno oduševljena njenom ljepotom. Uživam u suncu i punim baterije za dugu noć koja je preda mnom.

Crvenim tepihom ispred Teatra de la Maestranza prošetali su nominovani za ovogodišnje nagrade i članovi Evropske filmske akademije. Očekivano, film „Cold War“ poljskog reditelja Pavela Pavlikovskog (Pawel Pawlikovsko) osvojio je najviše nagrada, uključujući i nagradu za najbolji evropski film. Radost s njim dijelimo i glumac Slavko Sobin i ja jer se on pojavljuje u jednoj od uloga. Među laureatima počasnih nagrada su i reditelj Kosta Gavras i glumci Ralf Fajns (Ralph Fiennes) i Karmen Maura (Carmen).    

Nakon ceremonije svi selimo u „Casino de la Exposicion“ na zabavu do jutarnjih sati. Lijepo je biti dijelom porodice najcjenjenijih evropskih filmskih stvaralaca danas.   

Nedjelja, 16. decembar

Nazdravljam za dva uspješna projekta 

Iz Sevilje letim za Barcelonu. Imam nekoliko sati pauze, taman toliko da prošetam centrom i odem na ručak s glumcem Lukom Perošem. S njim nazdravljam za dva uspješna projekta na kojima smo radili, njemačkoj seriji „Komissarin Lukas“ i britanskom showu „Walking with Dinosaurus“. Objavljujem sliku s njim na društvenim mrežama, uz komentar kako u svakom gradu imam glumca. Raduje me upravo činjenica da je „Zona“ toliko narasla da ja mogu otputovati bilo gdje u Evropi ili šire i ne biti sama.

Letim preko Zagreba do Sarajeva. Frustrira me što je iz Sarajeva tako teško putovati. „Croatia Airlines“ postaje sve ozbiljnija kompanija koja leti na sve više destinacija. Srećom, nema magle i slijećem navečer u Sarajevo.

Ponedjeljak, 17. decembar

Mailovi, telefonski pozivi, dogovori... 

Na poslu me dočekalo milion obaveza. Mnogo sam putovala u protekla dva-tri mjeseca, a nekoliko je tekućih projekata na kojima radimo. Boris Isaković je u Londonu, Maja Jurić, Armin Omerović, Amila Terzimehić i Edis Bilić u Rimu, Dejan Bućin u Pragu, Toni Gojanović u Beču… Mailovi, telefonski pozivi, dogovori, pregovori...

Jedan dugi dan na poslu i pripreme za naredno putovanje.

Utorak, 18. decembar

Dan počinje trčanjem po Vilsu  

Jutro počinjem trčanjem po Vilsonovom šetalištu, stalnoj ruti Škole trčanja Klix, čija sam članica već dvije godine. Trčanje mi je postalo ozbiljan hobi koji je u moj život donio i neke divne ljude, prijatelje, poznanike…

Kada ne stignem na zajednički trening, kao što je danas slučaj, onda trčim sama. Prija mi jer je uzbudljiv vikend iza mene.

Na poslu isto kao jučer. Miraj Grbić, moj prijatelj i jedan od prvih klijenata, stigao je iz Los Anđelesa u Sarajevo da snima „Lud, zbunjen, normalan“. Sve je kao i prije nekoliko godina. Čujemo se i dogovaramo da će doći sutra do agencije i snimiti casting. Za njega je to uobičajena rutina, a ja sretna da će nas posjetiti.

Srijeda, 19. decembar 

Mnogo volim Mostar

Grad u kojem nakon Sarajeva najviše provodim vremena je lijepi Mostar. Nakon što sam nedavno boravila na filmskom festivalu, danas idem ponovo kako bih pogledala premijeru predstave „Sviraj to ponovno, Sam“ Hrvatskog narodnog kazališta, a u režiji Marija Kovača. Ovo mostarsko pozorište u posljednje vrijeme bilježi uspjehe, sa dva sarajevska festivala vratili su se s nagradama.  

Meni je, također, zanimljivo vidjeti ovaj ansambl jer neke od glumaca nisam poznavala, osvježenje su Ivan Skoko, Angela Bulum, Ivo Krešić, Robert Pehar, Nikolina Marić. Jelenu Kordić poznajem još od studentskih predstava…

U publici su i glumci Narodnog pozorišta Mostar Saša Oručević, Emir Spahić, Emir Sejfić… Glumac Miro Barnjak i ja pravimo planove za Novu godinu, koju također planiram provesti u Mostaru. Mnogo volim taj grad i osjećam duboku povezanost.  

Četvrtak, 20. decembar

Izlazak u Obalu, gdje je počelo sve  

S rediteljem Marijom Kovačem putujem za Zagreb. Ugodna vožnja uz razgovor o pozorišnoj sceni u regiji. Mario je i takmičar u kvizovima, saznajem da je to ozbiljna liga u Hrvatskoj i Srbiji, u BiH još nije zaživjela.

Marija Omaljev je u Zagrebu, stigla jučer iz LA. Nalazimo se navečer kao da smo se jučer srele. S njom mi je uvijek tako. I tako ja doživljavam prijateljstvo.

Pridružuju nam se i rediteljsko-glumački par Dalibor Matanić i Helena Minić. Sa Helenom evociram uspomene iz Sarajeva, iz njenih i mojih studentskih dana. Helena i ja smo generacija i zaključujemo da nas veže puno više stvari iz prošlosti nego što smo mislile.

Marija i ja se pozdravljamo i dogovaramo izlazak u subotu. Mjesto Obala, tamo gdje je i počelo sve.

Petak, 21. decembar

Sedmica u tri države  

Uzbudljivu sedmicu u kojoj sam boravila u tri zemlje okončavam novogodišnjom zabavom na Novoj TV. Nermin Omić i Elvira Aljukić već nekoliko mjeseci oduševljavaju publiku TV serije „Na granici“. Moja saradnja s Novom TV i casting direktoricom Martinom Subašić traje već godinama i ovo je prilika da upoznam producentsku i kreativnu ekipu koja stoji iza serije.

Nijedan moj boravak u Zagrebu ne prođe, a da se ne vidim ili barem ne čujem sa Goranom i Bojanom Navojcem, Filipom Šovagovićem, Slavkom Sobinom i Ornelom Višticom. Idem vidjeti ko će od njih odvesti me na advent.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.