REAKCIJE

Adnan Terzić za "Avaz": Pedi Ešdaun ostaje s nama zauvijek

Kada je otišao, sve se razvodnilo. To je jedan od razloga situacije u kojoj se i sada nalazimo - zaključio je Terzić

Terzić: Znao sam ga dobro, kao i njegovu suprugu. Arhiv

S. NUMANOVIĆ

23.12.2018

Duboko me potresla vijest da je Ešdaun preminuo, rekao je za "Avaz" Adnan Terzić. On je u vrijeme mandata Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown) bio predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. 

Terzić kaže da će ga pamtiti kao čovjeka koji je bio prvo vrhunski profesionalac koji je rado radio svoj posao i provodio mandat od međunarodne zajednice.

- BiH je izgubila velikog prijatelja. Pedi je postao prijatelj ove države kroz rad, upoznajući njene ljude na cijelom prostoru države. Vidio je njene sela i gradove, rijeke i jezera…, sve ono što BiH čini izuzetnom zemljom. Kroz to se zaljubio i ostao takav, kada je BiH u pitanju, do kraja života.

I uz mnogo onih, i u BiH i u svijetu, koji govore da vole ovu državu malo je ko imao konkretne poteze i rezultate. Pedi se nije ustručavao baviti svojom poslom. On je mandat koji je dobio provodio s ozbiljnošću i strašću. Naravno da je to bio problem za neke. Samo oni koji rade mogu biti na udaru kritika u ovoj zemlji.

Znao sam ga dobro, kao i njegovu suprugu. On ostaje s nama zauvijek - kaže Terzić.

Ističe i da niko ne govori da je Ešdaun imao uspješan mandat ponajviše zato što je "na okupu držao sve institucije međunarodne zajednice u jednom radnom ritmu".

- Svi su išli u istom smjeru - pravljenje BiH kao funkcionalne države. Kada je otišao, sve se razvodnilo. To je jedan od razloga situacije u kojoj se i sada nalazimo - zaključio je Terzić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.