BANJA LUKA

Dodik: Zakoni se moraju provoditi

On je naveo da ono o čemu i kao funkcioner i kao čovjek može govoriti jeste da slike koje su se vidjele jučer u Banjoj Luci nisu prijale ničijem oku, niti su nešto što iko želi vidjeti

Dodik: Nisam se oglašavao jučer jer je hapšenje Dragičevića bilo zakonito. Arhiv

Srna

26.12.2018

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da, duboko saosjećajući sa bolom porodice Dragičević i razočaran brzinom kojom Tužilaštvo vodi slučaj stradanja njihovog sina, mora poručiti da je Republika Srpska pravna država u kojoj se zakoni moraju provoditi.

Dodik je istakao da je to što je pod udar zakona došao otac koji je izgubio sina jedna nesretna okolnost, ali u bilo kojoj zemlji svijeta zakon ga ne bi prepoznavao kao oca koji je izgubio sina, već kao građanina koji se ogriješio o zakon.

- Nisam se oglašavao tokom jučerašnjeg dana jer sam odmah po lišenju slobode Davora Dragičevića informiran da je sve urađeno po slovu zakona. Isto tako sam informiran da su i događaji koji su uslijedili, a koje smo pratili putem medija, dio policijsko tužilačke akcije, o kojoj kao političar ne mogu i neću da govorim - rekao je Dodik upitan da prokometira jučerašnja dešavanja u Banjoj Luci.

On je naveo da ono o čemu i kao funkcioner i kao čovjek može govoriti jeste da slike koje su se vidjele jučer u Banjoj Luci nisu prijale ničijem oku, niti su nešto što iko želi vidjeti.

- Moram da priznam da sam šokiran scenama u kojima se jučer na Trgu Krajine vide majke s malom djecom i javno pitam sve u Republici Srpskoj ko bi svoje dijete doveo na mjesto koje je sasvim očigledno mjesto opsežne policijske akcije - istakao je Dodik za Srnu.

On je naglasio da je jučer na trgu vidio i "skandal-političare koji, nažalost, tragediju porodice Dragičević i dalje monstruozno zloupotrebljavaju i javno dovode u pitanje provođenje zakona za koje su neki od njih svojevremo i glasali".

- Razumijem da neki od tih političara žive od skandala, kreiraju predstave u kojima mogu igrati kakvu-takvu ulogu, ali ne razumijem da su za potrebe političke promocije spremni da se igraju sa instititucijama države. Pitam sve u Republici Srpskoj, ali i u regionu i svijetu, koja bi policija dozvolila da bilo ko nekažnjeno napada ili tuče njene pripadnike tokom vršenja svojih ustavnih i zakonskih obaveza - upitao je Dodik.

Komentirajući reakcije koje dolaze iz FBiH u vezi s dešavanjima u Banjoj Luci, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je Srni da je bilo zanimljivo vidjeti kako su u FBiH vidjeli jučerašnju policijsko-tužilačku akciju.

- Jučer nas i Željko Komšić podsjeća da je policija RS učestvovala u navodnom genocidu i da je vrijeme da se reforma policije vrati na sto. Sve to govori da su se najglasniji akteri ovog događaja udaljili od same suštine, i da nikoga od njih nije briga kako je stradao mladi Banjalučanin - konstatirao je Dodik.

Na pitanje da prokomentira jučerašnje saopćenje Delegacije EU, sa Lars-Gunar Vigemarkom (Gunnar-Wigemark) na čelu, u kome izražavaju zabrinutost povodom situacije u Banjoj Luci i traže od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske "hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih sa pokretom `Pravda za Davida`", Dodik je istakao da je to nediplomatski i nedopustivo u bilo kojoj suverenoj državi.

- Miješanje diplomata u tužilačko policijske operacije nije u opisu ni domaćih političkih predstavnika, a posebno ne stranih. Porukom da vlasti RS moraju pokazati uzdržanost, Vigemark ustvari poručuje da vlast RS ne bi trebalo primjenjivati zakone koji su usklađeni s najboljom evropskom praksom - naglasio je Dodik.

On je rekao Srni da je jučerašnja reakcija Delegacije EU u BiH povodom događaja u Banjoj Luci kojim slučajem došla iz usta nekoga od predstavnika vlasti bila bi osuđena od tih istih Europljana i kvalificirana kao miješanje u rad Tužilaštva.

- Ne tako davno ti isti međunarodni službenici insistirali su na tome da se odluke Tužilaštva moraju poštovati. Šta se promijenilo u međuvremenu da oni sada, umjesto poštovanja tužilačkih odluka, izražavaju zabrinutost - upitao je Dodik.

On je pozvao sve građane Banje Luke i RS na mir i uzdržanost, na poštovanje zakona i procedura, jer ove nemile slike, kako je istakao, prijaju očima samo onih kojima nije stalo ni do istine o stradanju Davida Dragičevića, ni do Banje Luke, ni RS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.