PORUKE Predsjednik stranke Narod i pravda na novogodišnjoj presici

Konaković: Obaveza nam je bila obnova političke scene

Fena
27.12.2018 16:30

Konaković: Najavljujemo jačanje stranke

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković danas je na novogodišnjoj pres-konferenciji poručio da najveća žal ostaje što stranka nije uspjela dobiti državnog zastupnika, uz četiri ministra u Skupštini Kantona Sarajevo i dva zastupnika u Federalnom parlamentu.

- Opredijelili smo se za koncept oko principa i mjera. Naša obaveza bila je moralna obnova političke scene. Najavljujemo jačanje stranke u svim kantonima i u Republici Srpskoj. Od danas se spremamo za lokalne izbore - poručio je Konaković.

Cijeni da vrijedi politička borba koja je počela osnivanjem stranke u martu ove godine, kada su članovi pokazali građanima da se žele suprotstaviti aktuelnom stanju u zemlji.

- Do oktobarskih izbora najkraći period za stranku je da ostvari ovakav rezultat, koji pokazuje da smo druga stranka u kantonu - istakao je Konaković.

Dodao je da do presude CIK-a BiH ne treba raditi na formiranju Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Na pres-konferenciji ministri u Vladi Kantona Sarajevo ukazali su na svoje prioritete u budućem djelovanju.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica ističe da "u policiji moramo vratiti struku, a trenutno što možemo uraditi je da postojećem policijskom kadru ponudimo edukacije, to jeste stručna osposobljavanja".

U pogledu visokog obrazovanja, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Zineta Bogunić kao budući izazov vidi što od naredne godine Univerzitet u Sarajevu prelazi na trezorsko poslovanje.

Potrebnim smatra da se naprave dobre analize na osnovu kojih jedino može doći do promjena u obrazovanju.

Ministar finansija Amel Kovačević kaže da se u Kantonu Sarajevo moraju kreirati olakšanja za poslovne ljude te poboljšati uvjeti, prije svega, u turizmu. 

- U cilju promjene stanja bit će moji prioriteti, koji će se, između ostalog, zasnivati na borbi protiv sistemske korupcije i raspodjeli javnih sredstava - rekao je ministar privrede Haris Bašić.  

NA VRH