PROJEKTI

Olakšana procedura registracije nevladinih udruženja

Internet-portali eRegistar udruženja i fondacija Ministarstva pravde BiH, Zbirni e-registar udruženja i fondacija u BiH i eKonsultacije, koji su razvijeni uz ekspertnu podršku projekta, samo su jedni od mnogobrojnih rezultata postignutih kroz ovaj projekt

Avaz.ba

28.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Evropska unija (EU) je do sada pružila veliku podršku BiH da bi unaprijedila saradnju između organizacija civilnog društva i državnih vlasti BiH. 

Projekt Evropske unije „Izgradnja kapaciteta institucija vlasti za učestvovanje u dijalogu sa civilnim društvom“ (CBGI), koji je implementiran u saradnji s Ministarstvom pravde BiH, omogućio je uspostavljanje jednog takvog sistema transparentnosti i saradnje između građana, organizacija civilnog društva i BiH vlasti. 

Internet-portali eRegistar udruženja i fondacija Ministarstva pravde BiH, Zbirni e-registar udruženja i fondacija u BiH i eKonsultacije, koji su razvijeni uz ekspertnu podršku projekta, samo su jedni od mnogobrojnih rezultata postignutih kroz ovaj projekt.

Ambasador Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, istaknuo je da je saradnja institucija vlasti s organizacijama civilnog društva i građanima jedna je od temeljnih vrijednosti demokratskih društava. 

- Funkcionalni dijalog s predstavnicima civilnog društva i učešće građana u procesu kreiranja i provedbi javnih politika važan je element procesa evropskih integracija. EU želi ojačati ovaj dijalog i stoga pozivam sve nivoe vlasti u BiH da prepoznaju značaj ovih platformi i uključe se u proces transparentnog i učinkovitog dijaloga s građanima i nevladinim organizacijama u BiH - rekao je ambasador Vigemark.

Web portal eRegistar udruženja i fondacija Ministarstva pravde BiH će pojednostaviti proceduru registracije nevladinih udruženja. Josip Grubeša, ministar pravde BiH, istakao je da portal sadrži instrukcije i već pripremljene predloške za pripremu obaveznih registracijskih dokumenata za udruženja, a koji su usklađeni sa zakonskom regulativom. 

- Pojednostavljenje se ogleda u tome što će se izvršiti online provjera ispravnosti dokumentacije u tzv. postupku predregistracije. Ministarstvo pravde BiH će postupkom predregistracije izvršiti provjeru ispravnosti dokumentacije. Po odobrenju, dokumentacija će se moći preuzeti iz online aplikacije, odštampati te samo jednim dolaskom u registracioni ured predati ispravne dokumente i registrirati udruženje - izjavio je ministar Grubeša.

Web-portalom Zbirni e-registar udruženja i fondacija u BiH je omogućeno svim zainteresiranim stranama da pretraže podatke svih registarskih tijela u BiH, a koji su odlučili podatke iz svojih registara učiniti dostupnim ovom pretraživaču.

- Nadležna tijela vlasti imat će bolju kontrolu nad djelovanjem rada udruženja, zaklada i drugih neprofitnih organizacija u BiH, posebno kada je riječ o dodjeli i upotrebi proračunskih i donatorskih sredstava za finansiranje različitih programa i projekata ovih organizacija, kao i postupanja sukladno odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma - zaključio je Goran Žeravčić, voditelj CBGI projekta. 

- Ovo je bio i jedan od zadataka koji se odnose na ispunjavanje zahtjeva Odbora eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) - dodao je Žeravčić.

Predstavljena je i ažurirana web-platforma eKonsultacije kojom se omogućava potpuno i pravovremeno informiranje i konsultiranje građana i predstavnika organizacija civilnog društva putem interneta, o procesu donošenja određenih pravnih akata te osigurava pouzdan komunikacijski kanal za njihovo učešće u kreiranju javnih politika. 

U ovom procesu primjenjuju se pravila propisana novim Pravilnikom o registraciji udruga i zaklada BiH. 

Nevladine udruge i uopće zainteresirani građani putem web platforme „Zbirni eRegistar udruga i zaklada u Bosni i Hercegovini“ mogu pretraživati podatke o registriranim udrugama i zakladama svih registarskih tijela u Bosni i Hercegovini (BiH). 

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine će i u budućnosti ulagati znatne napore na unapređenje transparentnosti rada nevladinog sektora u BiH, što je i jedan od zadataka koji se odnosi na ispunjavanje zahtjeva Odbora eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval), kao i preporuke mjerodavnih međunarodnih institucija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.