ISTOČNO SARAJEVO

Milorad Dodik: Nijedan zahtjev Dragičevića za rušenje RS neće proći

Govoreći o oktobarskim izborima, kazao je da su bili fer i pošteni, ali da je vođena specijalna kampanja protiv RS i da su u to umiješani strani faktori

M. AŠČIĆ

30.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, održao je u danas u Istočnom Sarajevu godišnju pres-konferenciju.

Dodik, iako u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, novinarima se obratio bez obilježja državne zastave BiH. Iza njegovih leđa bile su postavljene samo zastave RS.

On je novinarima, između ostalog, kazao da kraj godine vrijeme za sumiranje važnih događaja. Većinom je govorio o stanju u RS i projektima i dešavanjima u tom entitetu.

Govoreći o oktobarskim izborima, kazao je da su bili fer i pošteni, ali da je vođena specijalna kampanja protiv RS i da su u to umiješani strani faktori.

- Uplitanje stranaca je bilo vidljivo tokom izbora, ali se RS bavila važnim elementima života i o tome govori najveći broj zaposlenih u RS u ovoj godini - kazao je Dodik.

U ovoj godini, prema riječima Dodika, rađeno je sve da plaće budu više u RS da bi prosječna plaća bila 1.000 KM, a povećane su i penzije.

- Završili smo autoput "9. januara" od Banje Luke do Doboja, otvorili bolnicu "Srbija". Radili smo da Klinički centar u Banjoj Luci dobije novu dimenziju da bi on bio reprezentativni zdravstveni objekt. Više od 130 miliona KM investirano je u razne projekte. U ovoj godini su bila ulaganja i u Jahorinu. Osim niza infrastrukturnih projekata, rađeno je i na određenim energetskim kapitalnim projektima - istakao je Dodik.

Dodao je da će uraditi sve da garantira mir i sigurnost i da poštuje svako slovo Ustava BiH.

- Činit ćemo sve da ne dođe do ulaska većeg broja migranata. Jer su oni unijeli dosta destabilizacije u BiH. To se mora spriječiti. Moramo imati efikasne granice da bismo sačuvali RS od ulaska migranata - istakao je on.

Kazao je da će u narednoj godini raditi na tome da se riješi Ureda visokog predstavnika, ali i da strane sudije napuste Ustavni sud BiH.

Vlast bi mogla biti formirana prije Nove godine

Predsjedavajući Predsjedništva kazao je i da će se u narednoj godini raditi na regionalnoj saradnji. Dodao je i da Hrvatska ima pravo da se miješa u pitanja u BiH kao potpisnica Dejtona i da to treba raditi i Srbija.

- BiH mora imati regionalnu saradnju sa Srbijom, ali RS neće prihvatiti odluke o priznanju Kosova ni ove godine niti nikada - kazao je Dodik.

Istakao je da je cilj naše diplomatije dobivanje statusa kandidata u EU i da BiH dođe do konačne saglasnosti o tome. Ali prije toga se mora formirati vlast. Kazao je da se to moglo uraditi prije Nove godine, ali da je zastoj napravljen u Federaciji.

- Nisam došao u Sarajevo da participiram, nego da štitim interese RS. Ne doživljavam se kao funkcioner BiH, ali neću biti smetnja razvoju BiH ako to nije na štetu RS - rekao je između ostalog Dodik.

Na pitanje o formiranju Vijeća ministara rekao je da je obavio konsultacije o izboru mandatara te da niko nije imao prigovor da mandatar bude Srbin.

- Niko nije imao primjedbu ni na Zorana Tegeltiju. Ostalo je da se dogovorimo unutar resora. Ali to mora koordinirati mandatar. Moram reći da mi nećemo u koaliciju na nivou države, samo želimo mjesta koja nam pripadaju - istakao je Dodik.

Najavio je i posjetu članova Predsjedništva krajem januara u Briselu kako bi predali odgovore na Upitnik EU.

- Poziv je za 25. januar. Ali ne treba ja kao poštar da idem tamo i nešto nosim. Neka ide Zvizdić. On voli da ide tamo - kazao je Dodik.

Slučaj "Dragičević" treba riješiti Tužilaštvo

Milorad Dodik kazao je da slučaj stradanja nesretnog mladića moraju riješiti Tužilaštvo i nadležni organi.

- Svjestan sam da tužioci nisu radili svoj posao. Javnost je ogorčena na pravosudni sistem u BiH - kazao je Dodik.

Dodao je da sve što radi grupa "Pravda za Davida" ima njegovu podršku, ali da taj pokret sve više postaje politički.

- Ulica neće voditi političke odnose u RS. Nisam nečovjek da ne razumijem bol, ali se vodi specijalni rat protiv RS. Podržavam zahtjev za istinom i pravdom, ali za to su nadležni pravosudni organi. Ali prije smjena koje se traže treba da vidim dokaze - kazao je Dodik.

Kazao je da se neće miješati u rad Tužilaštva ako se utvrdi da policija i tužioci nisu odradili svoj dio posla.

- Nijedan zahtjev Dragičevića za rušenje RS neće proći. Tužioce ne mogu da smijenim, ali bih volio - kazao je Dodik komentirajući zahtjeve koje je jučer iznio Davor.

Samo ga mogu čuvati policajci RS

Na pitanje je li riješeno pitanje njegovog osiguranja, Dodik je kazao da ga mogu čuvati samo policajci RS.

- Neće mi niko nametnuti osiguranje kojem ja ne vjerujem. Ako treba, neću ni ulaziti u Sarajevo - rekao je Dodik. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.