REAKCIJA

Delegacija Evropske unije o dešavanjima u Banjoj Luci

Pravo na mirno okupljanje, zajedno sa slobodom izražavanja, ključno je za svako funkcionalno demokratsko društvo, navodi se u poruci

Iz EU poručili: Nastavit ćemo pomno pratiti situaciju. Arhiv

Avaz.ba

31.12.2018

Nakon događanja u Banjoj Luci i masovnih hapšenja članova grupe "Pravda za Davida" i drugih koji su se našli na meti vlasti i policije RS, oglasila se i Delegacija Evropske unije. 

Istakli su da razvoj događaja u Banjoj Luci šalje negativnu i alarmirajuću poruku o stanju vladavine prava u BiH.

Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU, u saglasnosti sa šefovima misija država članica EU u Bosni i Hercegovini, poslali su saopćenje zbog dešavanja u Banjoj Luci.

Tokom proteklih dana budno pratimo događaje u Banjoj Luci u vezi s protestima grupe "Pravda za Davida". Pravo na mirno okupljanje, zajedno sa slobodom izražavanja, ključno je za svako funkcionalno demokratsko društvo. Primili smo k znanju pojašnjenja poslana od Ministarstva unutrašnjih poslova RS nakon jučerašnjih i današnjih hapšenja. U tom smislu naglašavamo važnost procesa u zakonskom okviru, kao i pravo na pravdu. Nastavit ćemo da pomno pratimo situaciju, posebno kad je riječ o istrazi koja je u toku i njenom sudskom epilogu - navodi se u saopćenju Evropske unije o dešavanjima u Banjoj Luci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.