NAJAVE

Imovinu možemo vratiti samo ako tužimo Hrvatsku u Hagu

To bi bio prvi arbitražni spor koji bi pokrenula naša zemlja, dok su takve tužbe protiv BiH u nekim predmetima Hrvatska i Slovenija već pokretale

Odmaralište „Valter Perić“ u Gradcu: Jedan od objekata u vlasništvu BiH na jadranskoj obali

S.DEGIRMENDŽIĆ

3.1.2019


Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine dobilo je zaključke Predsjedništva BiH kojima se, između ostalog, od te institucije traži da ispita mogućnost pokretanja apelacije pred Ustavnim sudom Hrvatske, kojom bi BiH osporila hrvatski Zakon o raspolaganju državnom imovinom, kojim je zabranjen upis bh. imovine u toj zemlji na našu državu.  

Kako je za „Avaz“ kazao Mlađen Mandić, zamjenik državnog pravobranioca, već ovih dana Pravobranilaštvo BiH poduzet će određene korake u realizaciji ovih zaključaka.


No, on nije previše optimista da će naša zemlja vratiti svoju imovinu apelacijom, nego smatra da nam u ovom slučaju može pomoći jedino arbitraža. 

- Moje je mišljenje da je jedini način da vratimo tu imovinu taj da tužbom protiv Hrvatske tražimo arbitražu pred Međunarodnim sudom u Hagu. Naravno, ako se ovo pitanje u međuvremenu ne riješi političkim dogovorom - kaže Mandić, pojašnjavajući da arbitražu pokreće Pravobranilaštvo, ali na zahtjev Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH ili nekog drugog organa.



Mandić: Dobili zaključke


Inače, ovo bi bio prvi arbitražni spor koji bi pokrenula BiH protiv neke od zemalja, dok su takve sporove protiv naše zemlje u nekim predmetima Hrvatska i Slovenija već pokretale. Hrvatska je odbila da pitanje bh. imovine riješi u skladu s međunarodnim propisima i Sporazumom o sukcesiji imovine bivše SFRJ.  

Hrvatske institucije smatraju da je za takvo nešto potrebno potpisati i dodatni bilateralni sporazum o imovinskopravnim odnosima između dvije zemlje, što BiH smatra nepotrebnim.

Nedavno je Hrvatska već desetak objekata u bh. vlasništvu dala pod zakup, od čega će samo za godinu inkasirati u svoj budžet oko milion maraka.

 Nemoguća misija  

Kada su u pitanju drugi sporovi u kojima Pravobranilaštvo BiH štiti interese države, Mandić kaže da ta institucija u velikoj mjeri uspijeva zaštititi imovinu BiH, ali i dalje gube sporove u kojima pojedinci podnose tužbe za protupravno lišavanje slobode.  

- Takve sporove u kojima se tužilaštva odluče na brzo lišavanje slobode, a potom ne uspiju dokazati bilo šta od onoga što stavljaju na teret tim osobama, teško je odbraniti i to skoro da je nemoguća misija. Iako je u prošloj godini takvih slučajeva bilo manje nego 2017., ipak cifra za odštetne zahtjeve koji će biti isplaćeni po tom osnovu iz budžeta iznosi više od milion maraka – ističe Mandić.

 Višemilionske odštete za protupravno lišenje slobode  

Mandić naglašava da se BiH suočava i s odštetnim zahtjevom za protupravno lišavanje slobode koji je težak skoro 20 miliona KM.  

- Imamo sada preduzeće „Tef“ čiji su čelni ljudi bili optuženi za pranje novca i bili su pritvoreni, a preduzeće koje je poslovalo u Jablanici je blokirano. Tim ljudima ništa nije dokazano i sad oni tuže državu i traže odštetu od oko 17,5 miliona KM. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.