NEVESINJE

Politički interesi uništili investiciju?

Vlasnik Rodoljub Drašković tvrdio da su mu obećavali pomoć, ali da je na tome sve stalo

Dodik i Drašković prilikom otvaranja pogona u Nevesinju

K. KEŠMER

3.1.2019

Pogon fabrike „Swisslion Takovo“ u Nevesinju je ugašen i likvidiran, a svim su radnicima za Novu godinu uručeni otkazi. Razlog su slabo poslovanje te problemi s kojima se firma susretala.

Režijski troškovi

Potvrdio je to direktor „Swisslion Takova“ Aleksandar Kojović, koji je kao najveći problem naveo nerentabilnost.

- Sirovine su dovožene iz Srbije, donedavno nije bilo vode pa je ona prečišćavana, pa je kupljen neki prečistač za vodu. Sve su to bili troškovi, a svi proizvodi koji su se pravili tu najviše su prodavani u Srbiji. Tu su bili visoki režijski troškovi. Prema mom mišljenju, fabrika je otvorena da se pomogne tom dijelu Hercegovine, a nije bilo neke rentabilnosti - smatra Kojović.

Dodao je da je sve komentare o potencijalnom zatvaranju ovog pogona nedavno dao vlasnik „Swissliona“ Rodoljub Drašković, koji je izjavio da u Nevesinju nema kadrovskog potencijala koji bi se osposobljavao kako bi tvornica bila uspješna.

Također, Drašković je tvrdio da su mu obećavali da će za ovaj pogon biti osposobljeni ispravna voda i poticajna sredstva, ali je na obećanjima sve ostalo.

Najviše obećanja dao je upravo tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik. On je bio prisutan i na otvaranju pogona u Nevesinju. Tada je Dodik zahvaljivao Draškoviću na investiciji i obećao je svu moguću pomoć.

- Mi ćemo u svakom pogledu podržati i ovu kompaniju i sve one koji se zalažu za razvoj Republike Srpske i cijele Hercegovine u kojoj, pored energetike, prehrambena industrija sve više zauzima primat i postaje jedna od glavnih strateških privrednih grana - naglasio je Dodik.

Od toga, međutim, nije bilo ništa. O kakvoj se pomoći vlasti radilo, najbolje je nedavno javno objasnio Drašković. Na pitanje je li imao podršku političara, kazao je da je imao samo protivnike.

Poslovna večera

- Nažalost, imao sam u svima njima protivnike. U dobroj namjeri, okupio sam ih na jednoj poslovnoj večeri gdje sam insistirao na činjenici da ne smiju prodavati interese privrede Hercegovine radi svojih ličnih interesa... To veče sam napravio incident kada sam shvatio s kim sjedim. Prevrnuo sam sto, napustio večeru i idućeg dana materijalnu štetu nadoknadio vlasniku restorana. To se desilo prije tri godine i do danas se ništa nije promijenilo – naveo je Drašković.

Plan širenja proizvodnje

„Swisslion“ je u početku u Nevesinju zapošljavao 70 radnika, a planirano je proširenje proizvodnje te da broj uposlenika bude oko 100. U Nevesinju je tada sagrađena nova hala koja se prostirala na oko 7.000 metara kvadratnih.

Tu su se proizvodili sokovi i druga bezalkoholna pića, marmelade, rahatlokumi...

Pored ove hale tu su bili i prateći objekti, odnosno magacinski prostori za ambalažu i sirovine, kao i distributivni centar za područje Hercegovine s diskontom.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.