20 PITANJA ZA...

Dragoslav Banjak: Naša budućnost je u EU

Radio je kao profesor geografije u Gimnaziji „Jovan Dučić“ u Trebinju, a jedno vrijeme je bio i direktor škole

Banjak: Mladi koji su otišli neće se vratiti dok ne dođe do suštinskih, strukturalnih promjena u društvu. Arhiv

P. MUCOVIĆ

7.1.2019

Dragoslav Banjak (SNSD) doktor je tehničkih nauka u oblasti geologije i aktuelni predsjednik Skupštine Grada Trebinja. Rođen je 28. septembra 1973. godine u Trebinju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na odsjeku za historiju i geografiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću (Crna Gora), a magistrirao na Geografskom fakultetu u Beogradu, smjer hidrologije. Doktorat je odbranio na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radio je kao profesor geografije u Gimnaziji „Jovan Dučić“ u Trebinju, a jedno vrijeme je bio i direktor škole. Autor je 12 naučnih i stručnih radova i udžbenika iz oblasti geografije, hidrologije i hidrogeologije. Dugogodišnji je član Međunarodnog udruženja hidrogeologa (IAH). Oženjen je i otac dvije djevojčice

1.

Čime započinjete Vaš radni dan?

- Pregledam poštu i spisak obaveza, potom pročitam najvažnije vijesti na portalima i oko osam doručkujem.

2.

Šta Vam može uljepšati dan i šta Vas čini sretnim?

- Kad čujem neku lijepu vijest. Za sreću je potrebno slobodno vrijeme koje bezbrižno mogu da provedem s porodicom i prijateljima.

3.

A, šta Vam može upropastiti dan i šta Vas čini nesretnim?

- Teško mi pada veliki broj neplaniranih aktivnosti koje iziskuju mnogo energije ili donošenje teških odluka. Ne volim da radim pod pritiskom, mada se i tada dobro snalazim. 

4.

Čitate li knjige?

- Da, mada ne koliko bih želio. Upravo sam pročitao „Kroniku palanačkog groblja“ Isidore Sekulić, a sada drugi put čitam „Omer-pašu Latasa“ Ive Andrića.

5.

Pratite li kulturna dešavanja u gradu?

- Intenzivno, jer mi je to, osim ličnog interesa, sastavni dio posla. Trebinje, srazmjerno budžetu, mnogo ulaže u kulturu i uspijeva da zadovolji različite ukuse i interesovanja.

6.

Koliko jezika govorite?

- Od stranih služim se engleskim i francuskim.  

7.

Putujete li često?

- Relativno često, uglavnom zbog prirode posla. Najčešće su to veći gradovi u BiH i Srbiji, mada povremeno putujem i u druge, prvenstveno evropske države.

8.

Imate li problem da uskladite sve obaveze?

- Nemoguće je baš sve uskladiti i uvijek nešto trpi. Trudim se da suštinski ne zapostavim nijedan aspekt života, ni lični, ni profesionalni.

9.

S kim i gdje se najbolje odmarate?

- S porodicom i prijateljima, posebno van uobičajenog životnog i radnog prostora.  

10.

Kako provodite slobodno vrijeme?

- Tad radim sve što mi svakodnevica uskraćuje, a sastavni je dio mog životnog stila. Čitam, putujem, neobavezno se družim, gledam naučne emisije i filmove i sl.

11.   

Volite li sport?

- Da, mada se odavno njime ne bavim aktivno. Povremeno džogiram kako bih se oslobodio stresa i održao kondiciju.

12.

A ekstremne sportove?

- Ranije sam se bavio speleologijom koja se ubraja u ekstremne sportove. No, ne smatram se njihovim ljubiteljem, jer zahtijevaju specifičan, naglašeno avanturistički stil života, a ja se s tim ne mogu identifikovati.

13.

S kim se najviše družite?

- Imam malo vremena za druženja, a koristim ga za druženje s prijateljima iz djetinjstva ili rane mladosti.

14.

Šta mislite o odlasku mladih iz BiH?

- BiH, kao i zemlje regiona, napuštaju njihovi najpreduzimljiviji građani, nezadovoljni uslovima života i rada. Oni se neće vratiti dok ne dođe do suštinskih, strukturalnih promjena u društvu. Zadatak političara mora da bude modernizacija zemlje i usvajanje standarda karakterističnih za razvijeni Zapad. Preovlađujuće bavljenje drugim temama je gubljenje vremena i otvaranje prostora za daljnje socijalno i ekonomsko propadanje.

15.

Ko Vam je dao najbolji savjet i kakav?

- Najčešće sam učio na sopstvenim greškama. Trudim se kad god je to moguće da važne odluke ne donosim naglo, već da o svemu dobro razmislim. Mislim da je to najvažniji savjet koji sam iskusio i koji mogu da podijelim s drugima.

16.

Šta Vas može spriječiti u obavljanju dužnosti?

- Ako je zadovoljen najvažniji uslov - dobro zdravlje, onda jedini razlog može da bude gubitak vjere u smisao onog što radim.

17.

Ima li nešto što biste voljeli uraditi, a niste?

- Želio bih živjeti duže vrijeme, npr. godinu, u nekoj vanevropskoj zemlji.

18.  

Kakav Vam je životni moto?

- Radi ono što će te dugoročno učiniti ispunjenim i srećnim.

19.

Imate li profil na društvenim mrežama?

- Aktivan sam na Facebooku i imam profil koji koristim za zabavu, rjeđe u poslovne svrhe. Društvene mreže imaju svojih mana, ali su mi pomogle da ponovo uspostavim kontakt s ljudima koje sam nekada davno upoznao, npr. u toku studija.

20.

Hoće li BiH ući u EU i, prema Vašem mišljenju, hoće li nam tada biti bolje?

- Budućnost BiH i regiona je u Evropskoj uniji, jer pripadaju evropskom civilizacijskom krugu. Pristupanje ovoj organizaciji podrazumijeva ispunjavanje visokih standarda u pogledu razvoja demokratije i vladavine ljudskih prava, izgradnje djelotvorne tržišne ekonomije i usvajanje pravnih tekovina EU. Ti faktori garantuju razvojnu šansu, mirnu budućnost i kvalitetniji život stanovništva.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.