OPASNOSTI Iz Svjetske zdravstvene organizacije upozorili

Lijekovi kupljeni putem interneta mogu biti kobni

Pacijenti u Bosni i Hercegovini nerijetko, umjesto u apotekama, lijekove kupuju putem oglasa zato što su jeftiniji

F. MUSTAFIĆ
05.01.2019 21:33

Prodaja lijekova na internetu postaje biznis

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je upozorila na opasnost od sve češće pojave kupovine lijekova putem internetskih oglasa, jer mogu biti kobni. I pacijenti u Bosni i Hercegovini nerijetko, umjesto u apotekama, lijekove kupuju putem oglasa zato što su jeftiniji.

Nema kontrole

Po vrlo povoljnim cijenama u ponudi su lijekovi navodno za sve vrste bolesti, od karcinoma do reumatskih tegoba.

Kako nam je kazala predsjednica Komore magistara farmacije FBiH Zahida Binakaj, građani nipošto ne bi smjeli nasjedati na ovakve oglase i kupovati ove lijekove, jer je upitna njihova ispravnost.

- Nažalost, mnogi nisu svjesni opasnosti od lijekova koji se kupe putem interneta, jer ne postoje bez razloga agencije za lijekove i medicinska sredstva koja rade kontrolu svega što ulazi u jednu zemlju, pa tako i u BiH. Sve što se kupi putem interneta, ne znamo je li kontrolirano i kakav je kvalitet – kaže Binakaj.

  • Binakaj: Sve učestalija pojava
    Binakaj: Sve učestalija pojava

Također, prema njenim riječima, velika je opasnost i to što takvi lijekovi uglavnom nemaju nikakva uputstva za korištenje.

- Ništa ne znamo o kontraindikacijama, alergijskim reakcijama i slično. Pravi i jedni stručnjak za lijek je magistar farmacije i jedina ispravna ustanova gdje se smiju lijekovi prodavati jesu apoteke – naglašava Binakaj.

  • Neki od oglasa za prodaju lijekova
    Neki od oglasa za prodaju lijekova

Neželjene reakcije  

Upozorava i da u svijetu ne postoje podaci koliko je smrtno stradalih ljudi od posljedica nekvaliteta i neželjenih reakcija na te lijekove. 

- U svijetu za promet takvim lijekovima postoje takozvane internacionalne apoteke, koje rade internetsku prodaju. Tu postoji veza između matične zemlje gdje se pacijent nalazi i zemlje odakle se lijek nabavlja. To je jedini legalni način kupovine lijeka putem interneta – dodala je Binakaj. 

Biznis vrijedan milijardu eura

- Prodaja nelegalnih lijekova danas čini deset posto globalne trgovine lijekovima. Dakle, riječ je o biznisu vrijednom milijarde eura, a najugroženiji dijelovi svijeta su Afrika i Azija, odnosno nerazvijene zemlje – upozoravaju iz Svjetske zdravstvene organizacije.

NA VRH