ZAHTJEVI

Definitivni krah vraćanja „bijelog hljeba“?

Zahtjev za ocjenu ustavnosti nekog zakona može podnijeti najmanje četvrtina poslanika, što u ovom slučaju nije ispunjeno

Ustavni sud BiH

S.D.

6.1.2019

  Na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda BiH krajem januara mogao bi se naći zahtjev Momčila Novakovića i još deset bivših poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojima je ukinut takozvani bijeli hljeb.  

Jedanaest bivših poslanika pokušalo je zahtjevom Ustavnom sudu BiH osporiti tu zakonsku odredbu kojom je na prijedlog Damira Arnauta, poslanika SBB-a u tom domu, ukinuta naknada za nerad. 

U međuvremenu, pod pritiskom svoje stranke Sadik Ahmetović i Salko Sokolović odustali su od zahtjeva. Time ostali podnosioci više ne ispunjavaju uvjet o tome da zahtjev za ocjenu ustavnosti nekog zakona može podnijeti najmanje četvrtina poslanika. 

S obzirom na to da Ustavni sud prilikom odlučivanja o zahtjevu za ocjenu ustavnosti nekog zakona prvo razmatra pitanje dopustivosti, što u ovom slučaju nije ispunjeno, to znači da se pitanje „bijelog hljeba“ vjerovatno neće ni naći pred sudijama tog suda. 

Pod ''bijelim hljebom'' se podrazumijevala mogućnost da članovi Predsjedništva BiH, državni premijer, ministri, njihovi zamjenici, savjetnici, parlamentarci i rukovodioci nekih državnih institucija mogu primati plaću i godinu nakon okončanja mandata.

Nažalost, ovu privilegiju još uvijek koriste zvaničnici na entitetskom nivou, te u nekim kantonima.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.