NEZAVISNI BLOK

Ahmetović i Sokolović odustali od "bijelog hljeba": Napravili smo grešku

Žao nam je što smo stavljanjem svojih potpisa nanijeli političku štetu Nezavisnom bloku, navodi se u zajedničkoj izjavi

Ahmetović i Sokolović

Avaz.ba

14.11.2018

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović i Salko Sokolović danas su uputili zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u kojem je zatraženo da se njihovi potpisi brišu iz zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine. 

- Potpisivanjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi kojima je ukinut ''bijeli hljeb'' napravili smo grešku. Svjesni te činjenice, od Ustavnog suda BiH tražili smo da izbrišu naše potpise sa zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Naša intencija nije bila da apelacijom vratimo „bijeli hljeb“, već da ukažemo na diskriminatorna rješenja kojima se izabranim funkcionerima onemogućava rad nakon prestanka mandata. I dalje ostajemo pri stavu da niko nema pravo onemogućavati bilo kojem stanovniku BiH pravo na rad i privređivanje.

U više navrata javno smo upozoravali na nesrazmjer plaća u javnom i realnom sektoru, a u konačnici na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i sami smo glasali za ukidanje takozvanog bijelog hljeba.

''Bijeli hljeb'' ne smije biti privilegija izabranih zvaničnika u institucijama BiH, ali isto tako ni institucije BiH ne bi smjele ograničavati pravo na rad osobama nakon isteka mandata. Otvoreno poručujemo kako ćemo se, ukoliko Ustavni sud BiH prihvati apelaciju, odreći prava na „bijeli hljeb“.

Žao nam je što smo stavljanjem svojih potpisa nanijeli političku štetu Nezavisnom bloku. U potpunosti ćemo se pridržavati svih odluka koje je donijelo Predsjedništvo Nezavisnog bloka - piše u zajedničkoj izjavi Sadika Ahmetovića i Salke Sokolovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.