KONTROLE

Kod migranata otkriveno osam krivotvorenih dokumenata

Svi strani državljani predani pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, dok su lažne isprave privremeno oduzete

Na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanska Gradiška. Ilustracija

Fena

7.1.2019

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine otkrili su osam krivotvorenih dokumenata na graničnim prijelazima na izlasku iz naše zemlje u protekla tri dana.

Na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanska Gradiška službenici Granične policije otkrili su krivotvorene putovnice Bugarske. Pregledom prtljaga na drugoj liniji graničnih provjera nađeni su originalni dokumenti na osnovu kojih je utvrđeno da se radi o državljanima Sirije, saopćila je u Granična policija BiH.

U drugom slučaju otkrivene su lične karte Španije. Pregledom osoba nađene su potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil u BiH te je ustanovljeno da se radi o državljaninu Irana i dvoje državljana Makedonije. Kontrolirani su u autobusima koji su vozili iz Sarajeva za Beč i Zagreb.

O navedenom je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci. Prema njegovoj naredbi, protiv stranih državljana bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krivotvorenje isprave.

Na Međunarodnom aerodromu Banja Luka na letu za Brisel otkrivene su krivotvorene lične karte Češke i Španije. Dokumente su prilikom kontrole na uvid dala dvojica stranih državljana koji su izjavili da dolaze iz Irana. Za ličnu kartu Češke utvrđeno je da je traži Interpol kao ukraden/izgubljen dokument.

Svi strani državljani predani su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, dok su krivotvoreni dokumenti privremeno oduzeti, navodi Granična policija BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.