PROBLEMI

Praznične tenzije u Srebrenici

O provokacijama oglasio se i Ćamil Duraković

Provokacije u Srebrenici ne prestaju. Arhiv

Avaz.ba

9.1.2019

Zbog niza dešavanja za Badnji dan nastale su tenzije među stanovnicima Srebrenice. Za Bošnjake ovo su provokacije, dok Srbi smatraju da se radi o podvali bivšeg gradonačelnika Ćamila Durakovića.

Srebreničane su prvo uznemirili povorkom koja se vraćala iz sječe badnjaka. Konvoj je, dok je prolazio kroz grad, pucao iz pištolja i puški i pjevao četničke pjesme.

Nakon toga uslijedila je još jedna provokacija u vidu vreće pune svinjskog otpada koju su nepoznate osobe ostavile pred kapijom Memorijalnog kompleksa u Potočarima. Upravo zbog ovih incidenata Bošnjaci u Srebrenici su zabrinuti i u strahu.

O dizanju tenzija za božićne praznike oglasio se i Ćamil Duraković, koji optužuje načelnika Srebrenice Mladena Grujičića.

Duraković je na Facebooku objavio snimak konvoja koji je na Badnju večer prolazio gradom i stao ispred Grujičićeve kuće.

‪ - Bravo, načelniče! Badnji, meni čudan, konvoj ciljano staje ispred kuće "našeg" načelnika u Srebrenici, na Soloćuši. Pjesma je posebno odabrana za načelnika, inače nije četnička, mislim, nemojte dizati bespotrebne tenzije, to je samo "moj stari đedo", "i danas je ljuta zmija, kokarda mu sija" - napisao je Duraković.‬


Da provokacije ne staju, svjedoči i objava na portalu koji radi uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Despotovina.info.

Portal je, naime, na Facebook stranici objavio fotografije konvoja uz opis "Evo nas u Srebrenici uoči još jednog velikog srpskog praznika...", riječi koje podsjećaju na one koje je izrekao osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.