DERVENTA

Pronađen prvi primjerak jedne od najstarijih novina na Balkanu

Kontaktirao i obišao na desetine biblioteka i arhiva u BiH, ali i inozemstvu, da bi na kraju primjerak našao u Arhivu BiH

N. SIMIĆ

10.1.2019

S tradicijom dugom 106 godina, „Derventski list“ svrstava se u najstarije novine na Balkanu, a njegov prvi broj izašao je 2. januara 1913. godine. Prvi broj novina koje su tada nosile naziv „Derventski kotarski list“, zajedno s izvještajem o štampanju prvog broja, nakon dugogodišnjeg traganja nedavno je u Arhivu Bosne i Hercegovine u Sarajevu pronašao derventski istraživač Damir Kljajić.

Bez informacija

- Skoro deset godina tragao sam za prvim brojem. Sve je počelo 2009. godine kada sam kao član Upravnog odbora Javnog preduzeća „Derventski list i Radio Derventa“ saznao da to preduzeće, koje baštini tradiciju „Derventskog kotarskog lista“, ne posjeduje sačuvan prvi broj, niti ima informacije o izlaženju prvog broja lista - rekao je Kljajić.

Kontaktirao je i obišao, dodaje, na desetine biblioteka i arhiva u BiH, ali i inozemstvu. Nekoliko puta posjetio je i Arhiv Bosne i Hercegovine u nadi da će naći sačuvan prvi broj lista ili odluku o izdavanju ili štampanju lista, ali potraga u moru dokumenata dugo nije davala nikakve rezultate.

Kljajić sa pronađeni m novinama

Dodaje da je nedavno prilikom nedavne posjete Sarajevu odlučio da još jednom pregleda registre dokumenata Arhivu BiH i tom prilikom je konačno ponašao podatke o „Derventskom kotarskom listu“.

Tekstovi I reklame

- Bio sam presrećan kada su mi iz depoa donijeli dokumente. Tu su bili izvještaj na njemačkom jeziku o štampanju prvog broja novina, jedan primjerak prvog broja lista i dva primjerka drugog broja lista. Na naslovnoj stranici prvog broja nalazi se i predgovor u kojem je objašnjen razlog pokretanja lista - dodao je Kljajić.

Iz predgovora se da zaključiti da je novina pokrenuta za potrebe rada administrativne službe Kotarskog ureda Derventa, odnosno to je bio svojevrstan službeni glasnik ureda. Osim administrativnih uredbi, novine su sadržavale i poučne tekstove te reklame derventskih radnji i preduzeća.

Izlazi do danas

Novina je neredovno izlazila najvjerovatnije do 1918. godine. S nekoliko manjih prekida i pod različitim organizacionim okolnostima, novina je nastavila izlaziti do današnjeg dana, a od 1952. nosi naziv „Derventski list“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.