CRNA HRONIKA

Odgođeno suđenje zbog smrti optuženog Kapetanovića

Optuženi da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu

Suđenje za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad. Detektor.ba

Avaz.ba

10.1.2019

Suđenje za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad odgođeno je zbog smrti optuženog Nedžada Kapetanovića.

Predsjedavajući sudija Jasenko Ružić je kazao da je optuženi umro te da će se obustaviti krivični postupak u odnosu na njega. Također je naložio Kantonalnom tužilaštvu da uredi optužnicu zbog “novonastale situacije”.

Optužnica tereti bivšeg načelnika općine Novi Grad Damira Hadžića i općinske službenike Jasminu Horo, Nedžada Kapetanovića i Jusufa Čauševića da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. godine Općini platio 51.340 maraka.

Osim toga, optužnica tereti Radeljaša da je, kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, u periodu od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM, namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS, i usmjerio ga na privatni račun.

Kapetanovićeva advokatica Sabina Hota-Ćatović je istakla da će se pridružiti odbrani optužene Horo kao dodatni branilac.

Prije odlaganja suđenja Radeljašev advokat Muhidin Kapo rekao je da je stavio prijedlog za ukidanje pritvora njegovom branjeniku, pojasnivši da ne vidi svrhu da se on i dalje drži u pritvoru.

Suđenje u ovom predmetu se nalazi u fazi iznošenja završnih riječi odbrana, a već nekoliko puta je bilo odlagano zbog Kapetanovićevog lošeg zdravstvenog stanja.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. januar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.