RAZGOVOR Ambasador Austrije

Martin Pamer: Nema rata ni raspada BiH

Ni susjedi ne bi dopustili takav razvoj događaja - tvrdi

S. NUMANOVIĆ

Pamer: Dobio unapređenje u Beču

Foto: Arhiv


Nema raspada Bosne i Hercegovine. To se neće desiti. Mislim da neće doći ni do nekog konflikta. Takvo nešto nije u interesu čak ni onih koji o tome pričaju. Ni susjedne zemlje ne bi dopustile neku nestabilnost te vrste u BiH, jer ni njima ne odgovara. Svaka nestabilnost u BiH, negativno bi se odrazila na susjedne zemlje. Svi oni imali bi i u privrednom smislu, katastrofu, smatra Martin Pamer (Pammer).  

On sutra odlazi s dužnosti ambasadora Austrije u Bosni i Hercegovini.

Vodeća država

U proteklih nešto više od pet godina on je bio na ovoj poziciji. Osigurao je, predanim radom, da njegova zemlja bude i dalje viđena kao jedna od vodećih u BiH, ne samo na ekonomskom planu. Pamer se vraća u Beč, gdje će voditi jedan od odjela.

- Bit ću na čelu Radne grupe za multikulturalni i međucivilizacijski dijalog pri Saveznom ministarstvu za Evropu, integraciju i vanjske poslove. Ta pozicija povezana je sa BiH, koja je višenacionalna i multikulturalna zemlja. Naslijedit će me Ulrike Hartman (Hartmann) Ona ima bogato diplomatsko iskustvo. Službovala je u Beogradu, Sarajevu, a bila je i na čelu OHR-a u Banjoj Luci i odlično poznaje lokalne jezike – kaže Pamer.

Upitan je li prekjučer bio u Banjoj Luci, on, malo iznenađen pitanjem, kaže da nije. Dodaje da se radi o protuustavnom činu, te mu nije jasno zašto bi trebao biti tamo.

- BiH je u stalnoj stagnaciji i to se mora promijeniti. Mora se raditi na tom putu od Dejtona prema Briselu. To je budućnost ne samo BiH nego i ostalih iz regiona. Ohrabruje me što vidim mnogo signala da ima napretka, u privredi, kulturi, infrastrukturi. Važno je da se ide naprijed i da se ne odustaje… Uprkos svemu – kaže on.

Pamer ističe da je pozicija austrijske vlade, kada je BiH u pitanju, uvijek ista.

- A separatistička retorika, spominjanje rata i ciljeva iz rata, uopće nisu dobri ni konstruktivni za ovu zemlju – naglašava.

Prednjači Dodik

Upitan misli li na Dodika, on kaže da se ne radi samo o njemu nego o cijelom nizu političara.

- Istini za volju, i predsjedavajući Predsjedništva, gospodin Dodik uvijek i iznova koristi izraze prošlosti i stvari iz perioda rata. Nažalost, nacionalizam je vrlo zahvalan politički instrument i već je globalno to tako. On se koristi otvoreno i brutalno ili u šiframa i suptilno. U BiH se već 20 godina koristi retorika koja pokazuje da nijedna strana nije zadovoljna Dejtonom.

Žao mi je da nedostaje zajedničke vizije za ovu državu i to je jedan od suštinskih problema. Ne bi se smjelo zaboravljati kako je rat počeo i šta su i međunarodni sudovi utvrdili, ko nosi najveću odgovornost – kaže Pamer.

Pojašnjava da „za političke i intelektualne elite, prije svega Srbije, ali i drugih, predstoji zadatak prevladavanja prošlosti, po uzoru na Njemačku i Austriju“.

- To je nešto što se mora desiti iznutra. Ne može se nametati – ističe.

Izuzetan tretman u Tuzli

Pamer najavljuje da će privatno posjećivati BiH. Upitan hoće li, s obzirom na novi posao, dolaziti i službeno, on kaže da je za to još rano govoriti.

- Morat ću dolaziti i na kontrole. Tretman koji sam imao prilikom nedavne operacije u Centru za srce u Tuzli bio je vrhunski. Bolji nego u mnogim državama na Zapadu. Oni su izuzetni. Vrlo sam zadovoljan - ističe.

Pozitivna priča

- Za mene je BiH kao neki mozaik koji je prepun svijetlih dijelova. Ima i tamnih, ali dominiraju oni koji zrače pozitivnom energijom. To je ono što se treba dalje širiti. A moguće je to samo pozitivnim pristupom prema svojoj zemlji – poručuje Pamer.

NA VRH

Podijeli članak na