SASTANCI

Dan Preda: Odlascima u Rusiju niko neće postati članica EU

U prošlom sazivu Parlamentarne skupštine BiH delegati iz Republike Srpske su bili ti koji su se protivili uspostavljanju zajedničkog parlamentarnog odbora za saradnju s EU

S. Saletović

Fu. M.

11.1.2019

Kristijan Dan Preda (Cristian), specijalni izvještač Evropskog parlamenta za BiH, nakon današnjeg susreta s predstavnicima civilnog društva u našoj zemlji, kazao je kako BiH nikada neće napraviti evropski put sve dok domaći političari, umjesto da dolaze u Brisel, sve češće idu u Moskvu.

- U prošlom sazivu Parlamentarne skupštine BiH delegati iz Republike Srpske su bili ti koji su se protivili uspostavljanju zajedničkog parlamentarnog odbora za saradnju s EU. Također, mnogi su i iz neznanja blokirali proces napretka BiH ka Evropskoj uniji – kazao je Dan Preda.

Naglasio je i da mu je u proteklom periodu vrlo teško bilo organizirati bilo kakav sastanak sa sadašnjom premijerkom RS Željkom Cvijanović.  

- Zvao sam je da dođe u Sarajevo, ona nije mogla. Uputio sam joj javni poziv da dođe u Brisel ili u Strazbur, da se sastanemo, ali do tog sastanka, također, nikad nije došlo. Bilo je vrlo teško sastati se i s Miloradom Dodikom. Čini se da je mnogo lakše otići u Rusiju i kod Vladimira Putina. Odlascima u Rusiju niko neće postati članica EU – zaključio je bio Dan Preda.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.