BANJA LUKA Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Dodik: Nisam zadovoljan položajem srpske nacionalne komponente u Oružanim snagama BiH

Najavio je da će RS nastaviti da slavi 9. januar kao dan RS, bez obzira na sva osporavanja

FENA
11.01.2019 13:39

Dodik: Traži promjenu

Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da nije zadovoljan položajem srpske nacionalne komponente u Oružanim snagama BiH te da je neprihvatljivo da od pet najvažnijih funkcija u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH nema nijednog Srbina. 

- To ne može tako i mora se promijeniti. Ako se to ne bude mijenjalo, neće ni funkcionirati - dodao je on.

Ta srpska pozicija u Oružanim snagama BiH, kaže, mora se više vidjeti te u tom smislu smatra da se trebaju preispitati struktura i organizacija, a borit će se za bolji status vojnika, posebno iz srpske komponente.

- Hoćemo da imamo vojsku kojoj vjeruje ovaj narod. Nećemo da imamo vojsku koja je neka tuđa, po standardima koji se ubrzano nastoje nametnuti, ubrzano gurajući u neke vojne strukture... To nas ne zanima, ja sam protiv toga. S ovom strukturom se srpski narod još ne osjeća sigurno. Zato je važno da nastojimo izgraditi partnerstvo u BiH. Najvažnije od svega je da sačuvamo mir, želimo sačuvati sigurnost - rekao je Dodik u obraćanju na prijemu u kasarni “Kozara” u Banjoj Luci povodom pravoslavnog Božića.

Najavio je da će RS nastaviti slaviti 9. januar kao dan RS, bez obzira na sva osporavanja.

- Ulazimo u vrijeme kada ćemo se bez oklijevanja boriti za naša ustavna prava - naveo je Dodik i ustvrdio da mnoge nadležnosti nisu date BiH Ustavom, već su naknadno nametnute.

NA VRH